Bij het koopen van handschoenen dient er in de eerste plaats op te worden gelet, dat deze vooral niet te nauw worden genomen. Iedere vrouw begrijpe toch, dat handschoenen, die te klein zijn, de hand nooit sierlijker van vorm zullen maken.
Integendeel. De hand gaat op een gewrongen worst lijken. Maar als nu eenmaal handschoenen zijn gekocht, die te klein blijken, dan moeten ze in een vochtigen doek worden gewikkeld en zóó een paar uur worden neergelegd. Ze zullen dan meestal veel rekbaarder zijn geworden. Om de kleur niet te beschadigen, mag de doek niet te vochtig wezen.Bewaren van handschoenen en beveiligen tegen weervlekken
Hoe men glacé en peau de Suède handschoenen, die weinig gedragen worden, tegen weervlekken kan beveiligen? ’t Beste is, ze in zijdepapier te wikkelen en ze op een absoluut droge plek te bewaren. Het allerveiligste plaatsje is een goed sluitende bus, bijvoorbeeld een cacaobus, waarin men eenige stukjes zout van hertshoorn doet. De bus wordt goed gesloten. Zelfs glacé’s, die reeds door het liggen vlekken hebben gekregen, verliezen, op deze manier bewaard, soms de leelijke plekjes.
Een ander middel: Neem een sigarenkistje van 100 stuks, mochten de handschoenen langer zijn, dan een ander kistje, maar in elk geval eentje met een draaiend deksel. Plaats het kistje met een van de kleinste vlakken op tafel, neem de handschoenen en steek door een der toppen of door den manchet een stevige speld of punaise en hang ze zoo aan de zoldering van het kistje. Plaats nu een diep schoteltje, gevuld met ammonia, onder de handschoenen. Sluit het deksel met behulp van een spijkertje of kleefstof en laat een en ander 8 à 14 dagen staan. Bij opening van het kistje zullen de vlekken uit de handschoenen verdwenen zijn.
Een derde middel: Neem een diepe kom en giet daarin een een kopje ammonia. Plaats daarin een kleinere kom. waarin de handschoenen gelegd zijn. De groote kom moet nu bedekt worden met een goed sluitend deksel, waarna men er een stevig papier overheen bindt. Na een paar dagen zijn alle vlekken verdwenen.
Het is de inwerking van ammoniadamp, die de vlekken doet verdwijnen.
Gems- en wildleeren handschoenen worden nog steeds veel gedragen. Als die vuil zijn, maar ze mogen niet al te vuil wezen, kunnen ze gemakkelijk schoon gemaakt, zoowel op een houten hand als op de eigen. Een beetje melk wordt in een schoteltje gegoten, daarin doopt men een lapje wit flanel, wrijft het op een stukje witte zeep en bestrijkt er den handschoen mede. Als een deel van het flanel vuil is geworden, neemt men een nieuw stukje, en gaat zoo door, totdat de handschoenen schoon zijn. Dan worden ze uitgetrokken en men laat er den wind door spelen, tot ze droog zijn. Mochten de handschoenen stijf zijn geworden, dan kan men dat gemakkelijk verhelpen, door ze flink uit te rekken, eerst onder het drogen, en nog eens weer, als ze volkomen droog zijn. Gems-, wild- en zeemleeren handschoenen van goede kwaliteit kan men met water en zeep onder de kraan wasschen.
Met gummi-handschoenen moet men heel voorzichtig omgaan, wil men niet telkens gaatjes en scheuren erin krijgen. Dat begint al bij het aantrekken. Dit doet men het beste door den rand om te slaan, zoodat de plek, waaraan toch altijd even getrokken moet worden, versterkt is. Tusschen vinger en duim van de andere hand pakt men den dubbelgeslagen rand beet, ervoor zorgend, dat geen nagel beschadiging kan brengen. Wat het uittrekken betreft, ga men even behoedzaam te werk. Dus niet sjorren aan de toppen der vingers, maar den handschoen buitenste binnen, en zonder geweld te gebruiken, van de hand afschuiven, waarna men er zooveel mogelijk lucht in blaast en die lucht in de richting der omgekeerde vingers perst, zoodat deze vanzelf weer „in model" komen te zitten.
Het voorzichtige aan- en uittrekken is echter nog niet voldoende. Bij het werk dient men te vermijden, dat de handschoenen in aanraking komen met porselein of glaswerk, waar scherfjes af zijn, en vooral moet men zorgen, de gummi handbedekking te vrijwaren voor de nadeelige inwerking van vet. Zeepsop bezit altijd vetdeelen, zoo goed als onze huid steeds vet afscheidt. Heeft men in zeepsop (ook van zachte zeep) gewerkt, dan moet men de handschoenen dadelijk afspoelen onder de kraan, zoodat geen zeep erop achterblijft. Om den binnenkant te beschermen, wrijve men, vóór het aantrekken van de gummi’s, de handen terdege in met speksteenpoeder.
Dit zijn dè middeltjes om gummi handschoenen zoolang mogelijk goed te houden. Zijn ze eenmaal beschadigd, dan valt er niet veel meer aan te repareeren.
Onaangename lucht van handschoenen. Het is een zeer veel voorkomende klacht, dat handschoenen, zoowel leeren als fantasie, een onaangename lucht krijgen als men ze bewaart in een gesloten doos. Wat hier aan te doen en hoe dit kwaad te voorkomen?
Ons heeft de ervaring geleerd, dat men handschoenen niet op deze manier moet wegbergen. Zijn ze splinternieuw, dan kan het geen kwaad, als de bergplaats maar volkomen droog is. Gedragen exemplaren echter beware men liever op luchtige plaatsen, bijvoorbeeld in een ruime lade, over een roedje in de kleerkast, in elk geval zóó, dat af en toe frissche lucht kan toetreden. Dus niet opgepakt in een klein bestek, dat bovendien nog voortdurend gesloten blijft.
Om het kwaad, zoo dit reeds bestaat, te verhelpen, raden wij haar, die niet tot het wasschen der handschoenen willen overgaan, de verschillende paren zoolang in de frissche buitenlucht (liefst in den wind) te hangen, tot er geen onaangenaam luchtje meer te bekennen valt.
Wollen handschoenen. Bij het wasschen van wollen handschoenen moet er in de eerste plaats aan worden gedacht, dat ze niet mogen krimpen.
Om dat krimpen te voorkomen, moet men bij het wasschen alleen van lauwwarm water gebruik maken. Vooral geen koud nemen, zoomin als heet! Het beste is, een lauw sopje te maken, waarin de zeep goed is opgelost, voordat de handschoenen er in gaan. Het water moet zóó zijn, dat men het nog juist aan de handen kan velen. Bij te hooge temperatuur van het water gaat de wol „vilten". De handschoenen moeten aan de vingertoppen te drogen worden gehangen. Men kan daarvoor stalen spelden gebruiken, die roestvrij zijn of met een enkelen steek een eindje band aan de vingertoppen naaien en de handschoenen bij die bandjes of lusjes ophangen.
Zeemen handschoenen wascht men het best aan de handen met lauw zeepsop en spoelt ze na met lauw water, waarin een paar droppels zoete olie. Voordat ze geheel droog zijn, moeten ze worden opgerekt. Als ze niet al te vuil zijn, kan men ze aan de hand onder de kraan met wat toiletzeep wasschen en met schoon water naspoelen.