Favus, ook wel kwaad hoofdzeer genoemd, een chronische huidziekte, die vooral op het behaarde hoofd voorkomt, en veroorzaakt wordt door een woekerzwam of parasiet, Achorion Schönleinii geheeten. De aandoening begint met geringen jeuk en het ontstaan van roode plekken op het hoofd; daarna ziet men hier en daar een geel puntje optreden, dat zich vergroot tot een heldergeel korstje met een karakteristieken, schimmelachtigen geur.
Ten slotte wordt de haarwortel gedood en komt het tot blijvende kaalhoofdigheid.In sommige gevallen kan de parasiet tusschen nagel en huid naar binnen dringen en z.g. nagelfavus veroorzaken; de nagels worden dan geel en ongelijk van dikte, zoodat er zelfs gaatjes in kunnen ontstaan. Voor de herkenning der aandoening is nut de proef van Neisser: het optreden van een intensief gele kleur, als men de verdachte plekjes met alcohol bestrijkt.
Het achorion Schönleinii gaat zeer gemakkelijk op gezonde personen over; de aandoening is dan in hooge mate contagieus en kan worden overgebracht door niet behoorlijk gereinigde kappersgereedschappen, kussens in spoorcoupé’s, het opzetten van eens anders hoed, enz. Ter voorkoming der ziekte moeten deze invloeden dus in de eerste plaats worden vermeden. De behandeling dezer hardnekkige ziekte eischt in vele gevallen, zoowel van den lijder als van den geneesheer een groote mate van geduld.
Eerst worden de korsten door verweekende zalven verwijderd, daarna de zieke haren met een daarvoor bestemd instrumentje uitgetrokken (geëpileerd) en ten slotte worden op de aangedane plekken parasietendoodende middelen gebracht (sterke sublimaatoplossing, daarna zwavelzalf, naphtholzalf, perubalsem, enz.). Lichtbehandeling wordt tegenwoordig met succes toegepast. Wordt de behandeling te vroeg gestaakt, dan keert de aandoening terug.