Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

BESTUURSSCHOOL ZEELAND

betekenis & definitie

In de zomer van 1964 besloten de raden van 23 Zeeuwse gemeenten, met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen tot samenwerking, te komen tot de oprichting van een bestuursschool in Zeeland. De taak van deze school zou in de eerste plaats zijn de opleiding en vorming van administratieve ambtenaren voor gemeente en provincie.

Gedeputeerde Staten van Zeeland verleenden hieraan hun goedkeuring bij besluit van 21 september 1964. Naast deze 23 gemeenten zijn - vrijwel alle reeds in de tweede helft van 1964 - nog 54 gemeenten tot de Bestuursschool toegetreden. Slechts 12 gemeenten onthielden zich tot dusverre van medewerking.Het initiatief te komen tot de oprichting van een bestuursschool is uitgegaan van het bestuur van de afdeling Zeeland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In overleg met Gedeputeerde Staten stelde dit bestuur in het voorjaar van 1963 een studiecommissie in, die in september 1963 omtrent de oprichting rapporteerde. De commissie sloot zich in haar rapport aan bij de conclusies, waartoe in 1962 de door het instituut voor Bestuurswetenschappen ingestelde commissie van Reyen was gekomen met betrekking tot de eisen waaraan in de huidige tijd een algemene middelbare opleiding voor provinciale en gemeentelijke bestuursdienst dient te voldoen.

In het Rapport van de commissie Reyen werd gesteld, dat bij de opleiding van de administratieve ambtenaar naast algemene juridische kennis in belangrijke mate aandacht dient te worden geschonken aan de maatschappelijke verhoudingen en aan de algemene vorming van de ambtenaar. Dit betekende, dat het aantal lesuren zou moeten worden uitgebreid en niet langer kon worden volstaan met de tot dusver gebruikelijke opleiding met een beperkt aantal lessen in de avonduren.

Het Rapport van Reyen stelde de noodzaak te komen tot een dagopleiding. Met alle waardering voor hetgeen door tal van (particuliere) cursussen was gepresteerd, meende de commissie, dat hier een taak lag voor de overheid zelf.

De Bestuursschool Zeeland is op deze grondslag in september 1965 begonnen met de opleiding voor het diploma gemeente-administratie I, het sinds jaren bestaande basis-diploma voor de ambtenaar bij provincie en gemeente. Zolang de door de nieuwe inzichten geboden wijzigingen in de exameneisen voor dit diploma niet zijn aangebracht, zal de opleiding op de huidige exameneisen gericht moeten zijn. De opleiding zelf is echter verruimd. Het aantal lessen is van de gebruikelijke 3 in de avonduren gebracht op 6. Deze lessen vinden overdag plaats. Aan het lesprogramma zijn naast de voor het examen vereiste vakken: gemeenterecht, staatsrecht en administratief recht, toegevoegd lessen in Nederlands, maatschappijleer en in administratie en organisatie. Voorts worden gedurende de opleiding een aantal excursies georganiseerd en speciale voordrachten gehouden.

De opleiding voor het diploma G.A. I is begonnen met 33 leerlingen, verdeeld over 2 eerste klassen, n.l. één klas in Middelburg en één klas in Goes.

Voorts heeft de Bestuursschool Zeeland zich genoodzaakt gezien reeds in dit beginstadium de opleiding voor het diploma Gemeente-financiën, die in Zeeland verloren dreigde te gaan, ter hand te nemen. Voor dit diploma is thans een volledige opleiding aan de school verbonden.

Van het bestuur van de school maken naast de vertegenwoordigers van de samenwerkende gemeenten o.m. ook deel uit vertegenwoordigers van de provincie en van ambtenarenorganisaties.

De kosten worden bestreden uit de lesgelden, bij dragen van de gemeenten en een subsidie van de provincie.

< >