Onderfamilie: Phasianinae Fazanten Geslachtengroepen: Gallini Hoenders (Gallus); Phasianini Fazanten (Catreus, Chrysolophus, Phasianus, Crossoptilon, Gennaeus, Lophophorus, Lophura, Pucrasia, Syrmaticus)
Fazanten behoren tot de kleurrijkste vogels. Oorspronkelijk stammen ze uit Zuid-Azië, maar de mens heeft van een aantal vormen de oorspronkeüjke verspreiding vervaagd door ze overal in te voeren en tot wereldburger te maken.
Het bankivahoen werd reeds 3500 jaar geleden van zijn verspreidingsgebied als huisdier naar China gebracht. Via het oude Egypte bereikte het de landen rond de Middellandse Zee en het werd reeds in de Griekse Oudheid en bij de oude Germanen gehouden. Tegenwoordig kent men een niet meer te overzien aantal kweekvormen, waaronder al onze gewone kippen, waarin vaak nauwelijks meer iets van de oorspronkelijke voorouder te herkennen is.
Bijna alle fazanten hebben een lange staart. De hanen zijn bont gekleurd, de hennen zijn bruinachtig. Ze houden zich overdag op de grond op en overnachten bij voorkeur in een boom. De koklasfazant leeft in het Chinese hooggebergte, in dicht struikgewas. De glansfazant heeft dezelfde gedrongen bouw, maar hij heeft een schitterend glanzend verenkleed. Hij leeft in de Himalaya in lichte bebossing tussen 2000 en 4000 m, waar hij wortels en knollen uit de bodem opgraaft.
De zilverfazant is een gekuifde soort, die in zijn broedgebied reeds lang gedomesticeerd was, maar pas 200 jaar geleden naar Europa werd gebracht. Een nauwe verwant hiervan is de vuurrugfazant. De oorfazanten vormen een aparte groep. Een overgang van hen naar de gewone fazant vormt de wallich-fazant, die in rotsachtige streken leeft. De koningsfazant en de mikadofazant hebben een gebandeerde staart en zijn onderling nauw verwant. Van de eerste wordt reeds door Marco Polo in de 13e eeuw melding gemaakt.
Hij wordt tegenwoordig nogal eens gehouden, hoewel minder vaak dan de prachtige goudfazant, die eveneens uit China werd geïmporteerd. De fazant is als jachtvogel tegenwoordig de wijdst verbreide hoendersoort. Hij is zowel in Europa als in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland ingeburgerd. Door vermenging met allerlei rassen vormt hij echter geen duidelijke eenheid meer. Via de oude Grieken en Romeinen kwam hij reeds vroeg naar Midden-Europa.