Jeugdwerk voor de geestelijk en/of maatschappelijk verwaarloosde jeugd. Voor W.O.
II slechts in enkele grote steden: ‘clubhuiswerk’. J. heeft raakvlakken met jeugdbeweging, kinderbescherming, gezinszorg en buurthuiswerk.
Men tracht kinderen in de school- en puberteitsleeftijd te binden en te vormen door middel van handenarbeid, sport, spel, toneel, volksdansen, muziek, zang, kamperen en vele andere activiteiten, zie Buurt- en dorpshuizen. Ook thans ligt daar het zwaartepunt van de J.
In Frl. werd de J. door gereformeerden aangepakt (zie Grifformeard Sintram). Clubhuizen zijn in Duurswoude, Drachten, de voormalige Fr.-Groningse heide, Gorredijk, Noordwolde, Wolvega, Lwd., Makkinga en Dokkum.In Harkema-Opeinde startte de herv. jeugdraad met een clubhuis. In Lwd. werd in 1945 door een gem. commissie over jeugdvraagstukken geënquêteerd. Bijna 50 pct. der jongeren bleek buiten alle verenigingswerk te staan. In 1948 werd het clubhuis ‘De Stins’ opgericht. ‘De Stins’ bereikt in een werkseizoen ca. 600 jongeren van 8-21 jaar. Verder zijn te Lwd. talrijke clubs van kerkelijke zijde: het Geref. Jeugdhavenwerk (20 a 30 clubs), ca. tien clubs van de r.k. commissie Gezins- en J.-werk, clubs van herv. zijde en het van een oecumenische commissie uitgaande werk in het IJsbaankwartier.
Ook de speeltuinverenigingen en ‘ Vakantie-Ontspanning’ doen werk dat aan J. grenst. Na het verschijnen van het Bronnenboek werd in Lwd. een Commissie J. in het leven geroepen, die o.m. een jeugdleiderscursus organiseert. Het ‘Grifformeard Sintram’ heeft ook opleidingscursussen.
De afdeling Jeugdvorming en Volksontwikkeling van het ministerie van O., K. en W. heeft een kamp voor Sociale J. ‘Aekinga’ te Appelscha, bestemd voor jongens van 14-16 jaar, die hier een jaar lang elementaire vakscholing kunnen krijgen. De contactambtenaar voor het noorden van J.V.V.O. woont in Groningen.