Ook Lacedaemon, hoofdstad van Laconië in den Peloponnesus, op den rechteroever van den Eurotas. De omtrek der stad bedroeg 48 stadiën (twee uur gaans).
Zij was door de natuur evenzeer als door de dapperheid van haar inwoners tegen invallen van buiten genoegzaam beveiligd en bleef daarom tot de 2de eeuw v. Chr. onbemuurd.
De naam Acropölis werd gegeven aan een der hoogste heuvels in de stad, waarop de tempel van Athene Chalcioecus stond. De geschiedenis der stad gaat terug tot 1100 v.
Chr. Haar grootheid en roem dankt zij vooral aan den wetgever Lycurgus, die alle inwoners gelijkelijk tot deelneming aan het staatkundig leven gerechtigd verklaarde, als zij n.l. een Spartaansche opvoeding genoten hadden, naar Spartaansche zede leefden en hun aandeel schonken voor de gemeenschappelijke maaltijden der mannen.
Die Spartaansche opvoeding was zeer streng en vooral militair ingericht. Ook de meisjes ontvingen onderricht in dansen, zingen en gymnastiek.
De dienstplicht begon met het 20ste, en eindigde met het 60ste jaar. Sparta heeft zich, ondanks verschillende verwoestingen, staande gehouden tot 1248 n.
Chr. In 1834 werd een nieuw Sparta of Sparti gesticht op een gedeelte van den bodem van het oude, dat thans als hoofdstad van den nomos Lakonia de zetel van den nomarch is.
Sinds 1906 hadden op de puinhoopen van het oude Sparta opgravingen plaats vanwege het Engelsche Archeologisch Instituut te Athene.