Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 29-12-2019

Sloyd

betekenis & definitie

Een Finsch woord, waarmee omschreven wordt het werk dat Uno Cygnaeus (1810—1888) de kinderen op school wilde laten doen om hen te oefenen en klaar te maken voor het leven. In 1866 werd het in Finland in de scholen ingevoerd.

In Zweden werd het ook met groot enthousiasme ontvangen. In 1875 kwam op de modelschool te Naas het sloyd voor het eerst op het leerplan voor.

Daar werd de praktijk van het sloyd verder uitgewerkt. Het karakter van sloyd is het gemakkelijkst als volgt te omschrijven (overeenkomstig de te Naas opgestelde regels):Sloyd bestaat uit arbeid in hout, inclusief het werk dat lijkt op dat van den timmerman, den meubelmaker enz. De bedoeling van sloyd is het onderwijs en de opvoeding van het kind en het jonge mensch, niet enkel het maken van de modellen. Men wil met sloyd bereiken dat het jonge mensch smaak en liefde krijgt voor producten van handwerk, en dat hij zelf ook met vreugde aan handwerk zich wijdt, dat hij respect krijgt voor ruwen, maar eervollen lichamelijken arbeid, dat het onafhankelijkheidsgevoel versterkt wordt, dat orde, netheid en reinheid bevorderd worden, dat gezichtsscherpte en vormzin worden ontwikkeld, handvaardigheid wordt aangekweekt, volharding en geduld aangewend, en dat nauwkeurig werk wordt afgeleverd. De leerling moet heel het werkstuk zelf maken. Hij moet beginnen met het benoodigde stuk hout van de groote plank af te zagen. Het werkstuk, dat hij maakt, moet een nuttig ding zijn, en niet alleen een sierlijk ding. (Zie Boyd, The History of Western Education, pag. 411 v.v.).

< >