Bond van Meisjesvereenigingen op Gereformeerden Grondslag in Nederland. (Gereformeerde Meisjesbond.)
De afgevaardigden van 22 Meisjesvereenigingen op Gereformeerden grondslag waren den 18en September 1918 bij elkander gekomen om te bespreken de mogelijkheid en noodzakelijkheid van nauwer contact. Een concept-reglement werd vastgesteld, een voorloopig bestuur gekozen en een propaganda-commissie gevormd.
De kleine plant, in vertrouwen en geloof geworteld, groeide voorspoedig onder den zegen Gods.
Vele vereenigingen die reeds langeren tijd bestonden, doch geïsoleerd, sloten zich dadelijk aan. De propaganda-commissie deed nuttig werk en alle vereenigingen deden haar uiterste best ook anderen te bezielen voor haar ideaal.
Het doel: de geestelijke ontwikkeling harer leden, trok velen aan, de behoefte om als meisjes bij elkaar te komen en samen te spreken over Gods Woord, de Belijdenis, de geschiedenis van Kerk, Volk en Zending, tot opbouw van eigen geestelijk leven en vermeerdering van kennis, deed zich sterk gevoelen.
Hoe schoon het doel en hoe goed de werkwijze vroeger reeds was, men stond teveel op zichzelf, men miste den steun die moet uitgaan van een goed-georganiseerden Bond.
Uit den aard der zaak waren de moeilijkheden niet gering; er was, bij de ouderen vooral, vooroordeel en conservatisme, lauwheid en gebrek aan medeleven.
Maar aan den anderen kant stonden verscheidene eminente mannen en vrouwen het bestuur van den Bond ter zijde met hun raad en hartelijke sympathie. En bovenal: God gaf Zijn rijken zegen, Hij schonk innerlijke bezieling, veel gebed en geloof, hoop en liefde !
Met blijdschap en dank werd medegedeeld op den eersten Bondsdag (9 Juni 1919 te Utrecht) dat 47 vereenigingen toetraden en het gezamenlijke ledental 1337 bedroeg.
Gestadg ging het verder, uitbreiden èn verdiepen, bidden en werken, planten èn natmaken.
Nu, nog geen volle negen jaar na de oprichtingsvergadering, telt de Bond 512 aangesloten meisjesvereenigingen met totaal meer dan 12.300 leden!
Het stekje is een veelbelovende, wijdvertakte boom geworden!
De grondslag bleef ongewijzigd evenals het doel, zooals blijkt uit de statuten:
Grondslag Art. 2. De Bond heeft den Bijbel als Gods onfeilbaar Woord tot grondslag en aanvaardt de belijdenisschriften van de Gereformeerde Kerken in Nederland, als zijnde de zuiverste verklaring van Gods Woord.
Doel Art. 3. De Bond wil door organisatie den onderlingen band tusschen de Meisjesvereenigingen op Gereformeerden Grondslag in Nederland leggen, bewaren en versterken en door samenwerking den innerlijken en uiterlijken bloei der aangesloten vereenigingen doen toenemen, wier taak is: hareleden bekwaam temaken, om hare toekomstige roeping in huisgezin, Kerk, maatschappij en staat overeenkomstig den eisch van Gods Woord te vervullen.
De feestdag voor de leden der Meisjesvereenigingen is wel de jaarlijksche Bondsdag. Kon de eerste gehouden worden in ’t Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te Utrecht, de laatste (8 Juni ’27) te Groningen telde pl.m. 3.500 bezoeksters. Van zulk een dag gaat bezieling uit, gesterkt keeren allen huiswaarts om met nieuwen moed en verhoogden ijver haar taak in het vereenigingsleven voort te zetten.
De onderlinge band wordt geregeld onderhouden door het officiéél Orgaan Bouwen en Bewaren. Zelfs de naam heeft een diepe en zinrijke beteekenis, welke omschreven wordt in het Bondslied:
Twee lijnen richten onzen geest, ’t Zijn Bouwen en Bewaren, Waarin ge ’t Kruis van Christus leest, Waar om w’ ons biddend scharen.
Het blad heeft de liefde van de meisjes, en de redactie beijvert zich om zoo mogelijk elk jaar den inhoud van Bouwen en Bewaren te verrijken en beter te doen beantwoorden aan het gestelde doel.
Behalve het blad, dat den len en 15en van elke maand uitkomt, verschijnt na iederen Bondsdag een jaarboekje, waarin opgenomen worden de gehouden referaten en een statistiek van alle aangesloten Meisjesvereenigingen.
De leidraden die in Bouwen en Bewaren zijn afgewerkt, komen in boekformaat. Tot heden verscheen Oude Testament (3e druk reeds), Nieuwe Testament, Oude Kerk-Geschiedenis met Middeleeuwen, Zending (Midden-Java en MiddenCelebes) en Maatschappelijke onderwerpen.
De Bond geeft een eigen Bondslied uit, terwijl er natuurlijk duizende Bondsinsignes worden gedragen !
Op ’t oogenblik gehuisvest te Utrecht, Domplein 25, is het Bondswerk zóó uitgebreid, dat waarschijnlijk in 1928 een eigen Bondshuis in gebruik genomen zal worden. Het bedrag hiervoor en voor „uitbouw” van den arbeid wordt bijeenverzameld door de leden der Meisjesvereenigingen zelven.