Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Feestdagen

betekenis & definitie

I. Christelijke feestdagen

Naar de Dordtsche Kerkenordening zijn de volgende feestdagen in de Gereformeerde kerken te onderhouden : Kerstfeest (geboorte van Christus); Paschen (opstanding); Hemelvaartsdag (opvaring van Christus); Pinksteren (uitstorting van den Heiligen Geest).

Calvijn was tegen de feestdagen o. a. omdat zij een menschelijke instelling waren. Farel en Viret werkten in Genève, Bucer in Straatsburg mee, om de feestdagen af te schaffen. JohnKnox schafte ze in Schotland af. Ook in ons land was er sinds den aanvang der Hervorming een sterke actie tegen de feestdagen. De Synode van Dordrecht (1574) maande ervan af. Later deed men concessie aan de overheid, die de feestdagen handhaafde, waar de predikanten gedrongen werden te prediken, om „lediggang” te voorkomen.

De Goede Vrijdag, in de 17e en 18e eeuw in weinige provinciën gevierd, werd in de 19e eeuw in de Nederlandsch Hervormde kerk tot kerkelijke feestdag verheven. De onderhouding van de tweede feestdagen wordt in de vrijheid der kerken gelaten. Tot de algemeene Christelijke feestdagen wordt ook de Nieuwjaarsdag gerekend.

II. Roomsch-Catholieke feestdagen. Nieuwjaar; Driekoningen (wijzen uit het Oosten, Matth. 2 : 1—3); St. Jozef, gewijd aan den man van Maria) ; Hemelvaartsdag (opvaring van Jezus); Pinksteren (uitstorting van den Heiligen Geest); Heilige Sacramentsdag (2e Donderdag na Pinksteren, ingesteld door Paus Urbanus IV, 1264); Petrus en Paulus; Maria boodschap (25 Maart); Maria geboorte (8 September); Maria Hemelvaart (15 Augustus); Allerheiligen (een der vier hooge feestdagen, 1 November; feest ter gedachtenis van alle heiligen); Maria onbevlekte ontvangenis; Kerstfeest (geboorte van Christus); Paschen (opstanding).

III. Joodsche feestdagen. Purimfeest (herinnering aan de redding der Joden in Perzië, in het boek Esther verhaald); Paaschfeest (Israëls uittocht uit Egypte); Pinksterfeest; Verwoesting van Jeruzalem; Nieuwjaarsfeest (1925 is hetjaar 5686); Groote Verzoendag (algemeene vastenen boetedag, begin October); Loofhuttenfeest (herinnering aan den zwerftocht door de woestijn en het wonen in tenten, begin October); Vreugde der Wet; Inwijdingsfeest (feest van de inwijding des Tempels).

< >