Een vroegere abdij der Benedictijnen in de onmiddellijke nabijheid van Höxter aan de Weser. Deze abdij is beroemd geworden als het middelpunt van monnikengeleerdheid en als uitgangspunt van de missie naar de Noordelijke landen van Europa.
Zij is eigenlijk een dochter van het klooster Corbie bij Amiens. Door Lodewijk den Vrome werden aan dit klooster veel vrijheden toegestaan, en de Saksische adel zond vele rijke geschenken, waardoor Corvey in aanzien steeds wies.
Vooral nadat het gebeente van den heiligen Vitus, die hoog bij het volk aangeschreven stond, naar Corvey gevoerd was, rees dit klooster steeds meer in de achting. De kloosterschool aldaar gesticht door Ansgar, onder begunstiging van de Saksische keizers, genoot een bijzondere reputatie, niet alleen om haar wetenschappelijken arbeid, maar ook om de godsvrucht, welke er heerschte.
Zij diende niet alleen, om missionarissen te kweeken, maar zij nam ook adellijke zonen op, die in haar gevormd werden. Men noemde die school een „sieraad des vaderlands, een wonderwerk in Saksen, een verzorgster van godsdienst en beschaving, een leerares voor het gansche Noorden”.
Uit die school kwamen vele kerkvorsten voort bijv. Bruno van Keulen, Ansgar van Bremen, Folkmar van Hildesheim.
Ook vele missionarissen werden daar gekweekt, bijv. Autbert en Witmar, die in Zweden hebben gearbeid in het Evangelie.
Er kwamen ook vele geleerden uit die kloosterschool o.a.
Bovo I, Widukind, schrijver van de geschiedenis van Saksen, Roger en Alger, bekend uit den strijd met Berengarius.
Onder de abten, die aan het hoofd van dit klooster gestaan hebben, moeten genoemd worden behalve Ansgar, Adalhard, Adelgar Thietmar, Wichold e. a. De rijke bibliotheek was in de Middeleeuwen beroemd.
In de 13e eeuw kwam er ontaarding onder de monniken. De oude roem taande.
Vele geestelijke en stoffelijke schatten gingen verloren. Gedurende den 30-jarigen oorlog ging schier alles verloren.
In 1794 werd de abdij door paus Pius VI tot bisdom verheven. In 1821 werd het bisdom weder opgeheven en werd de abdij onder het bisdom Paderborn gesteld.
Tegenwoordig geven de kloostergebouwen nog een indruk van vroegere grootheid. De bibliotheek, welke er thans is, moge niet zoo belangrijk zijn als zij vroeger was, zij telt echter nog vele duizenden boeken.