Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 29-12-2019

Bergrede

betekenis & definitie

noemt men de van een berg (Matth. 5:1) uitgesproken rede van Jezus Matth. 5—7, waarbij zich allerlei vragen, wat vorm en inhoud betreft, voordoen. De vraag, of Mattheus deze rede heeft samengesteld uit woorden, die Jezus bij verschillende gelegenheden sprak, of dat ze in haar geheel is gehouden, kan worden beantwoord met de opmerking, dat dit laatste allerminst is buitengesloten, omdat er eenheid van gedachte is en het vaststaat, dat Jezus allerlei uitspraken bij meer dan één gelegenheid deed.

Vergelijkt men Matth. 5 : 1 met 7 : 28 en 29, dan zien we, dat de discipelen zich in een engeren, de schare in een ruimeren kring om Jezus had neergezet, zoodat het gehoor zeer groot was. Wat den inhoud aangaat, handelt de Bergrede over de in het koninkrijk der hemelen passende gerechtigheid, terwijl daarbij ook ter sprake komen de in dat rijk te genieten voorrechten en de wijze om het binnen te gaan.

De nadruk valt dus op de naar den mensch gekeerde zijde van het rijk. Hoe belangrijk dit ook alles is, het mag er niet toe leiden de Bergrede los te maken uit het geheel der Schrift en haar alleen voor te stellen als het eene ware Evangelie.

Zoo deed b.v. Tolstoj, toen hij in Matth. 5 : 38vlg. het middelpunt van het Christendom vond.

Reeds het feit, dat in de Bergrede tal van herinneringen voorkomen aan het Oude Testament, maakt een dergelijk handelen ongeoorloofd. Aan de andere zijde gaat het niet aan om, als vooral in den grooten oorlog is geschied, de geboden der Bergrede op zij te zetten, wijl het immers onmogelijk zou zijn ze thans onder alle omstandigheden te vervullen.

Het ware standpunt is, dat men ziende, dat men zelf niet tot de geeischte gerechtigheid komen kan, tot Christus de toevlucht neemt, Die geeft, wat Hij vraagt (Matth. 11 : 28—30).

< >