Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

Gepubliceerd op 03-04-2020

bierbereiding

betekenis & definitie

Omvat drie hoofdbewerkingen: het mouten of de moutbereiding; de wortbereiding (het brouwen) en het gisten. Bij het vermoutingsproces wordt de gerst, de voornaamste grondstof voor bier. geweekt.

De geweekte gerst gaat ontkiemen in kiemtrommels of op kiemvloeren. Na 6 dagen van ontkiemen wordt het ontkiemde graan (groenmout) gedroogd (geëest), nu worden de wortelkiemen verwijderd en de gedroogde mout wordt opgeslagen. De mout is de grondstof voor de wortbereiding. Wort is een extract van de mout, nadat het zetmeel enzymatisch tot glucose versuikerd is. Ook moeten de proteïnen enzymatisch afgebroken worden tot aminozuren. De brij wordt verkregen door de wort te vergisten, hierbij wordt de glucose omgezet in alcohol en kooldioxyde.

< >