Sirventés
(Provençaals, dienaarszang), Oudprovençaalse dichtvorm der troubadours, meest van satirische inhoud; werd nagebootst in N.-Fr. en Ital.
Winkler Prins (1949)
(Provençaals, dienaarszang), Oudprovençaalse dichtvorm der troubadours, meest van satirische inhoud; werd nagebootst in N.-Fr. en Ital.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
is de naam van Oudprovençaalse satirische gedichten, waarbij men de versbouw van een bepaald canson navolgde. De naam wordt afgeleid van servir „dienen”, òf wegens de afhankelijkheid van een canson, òf omdat het lied oorspronkelijk door een sirven „dienaar” zou vervaardigd zijn. De liederen bevatten òf een algemene, dikw...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(sirven, dienstman), lied van een dienstman, Provençaalsch lierdicht met persoonlijk bewogen gelegenheidsstof: prijzend, hekelend, vooral politisch-strijdend; de voornaamste dichters: Marcabru en Bertrand de Born. In het Fransch heet het serventois; ook kruisvaartliederen en zelfs godsdienstige liederen heetten aldus. Lit.: Jeanroy, La Po&ea...
J. Kramer (1908)
provençaalsch, dienstdichten, gedichten gemaakt door de troubadours, ter verheerlijking van heiligen, later ook van vorsten, adellijke vrouwen enz.; in vervolg van tijd werden ook hekeldichters wel S. genoemd.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: