Chaptaliseren
(chaptaliseerde, heeft gechaptaliseerd), wijn verbeteren door het druivensap te ontzuren en te verzoeten, volgens de methode van Chaptal.
Van Dale Uitgevers (1950)
(chaptaliseerde, heeft gechaptaliseerd), wijn verbeteren door het druivensap te ontzuren en te verzoeten, volgens de methode van Chaptal.
Harold Hamersma (2005)
Het aanzoeten van de wijn met suiker tijdens het vergistingsproces (suiker wordt omgezet in alcohol) om meer alcohol te krijgen. Gebeurt vooral in koele, noordelijke gebieden (Bourgogne!) waar regelmatig een tekort aan natuurlijke suikers in de druiven dreigt, zodat de wijn op een alcoholpercentage van een schamele tien of elf procent kan blijven s...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr. chaptaliser, genoemd naar de Franse staatsman en scheikundige JeanAntoine Chaptal (1756- 1832), die dit procédé in 1801 beschreef] het alcoholgehalte van wijn verhogen door het druivesap te ontzuren en met suiker te verzoeten.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
zo genoemd naar de scheikundige Jean Antoine Claude Chaptal (1756-1832), wil zeggen het toevoegen van suiker aan druivenmost. Het heeft de bedoeling in most van onvoldoend rijpe druiven het tekort aan suiker aan te vullen, om te bereiken dat de wijn, welke door gisting van deze most ontstaat, een normaal alkoholgehalte heeft.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: