Wat is de betekenis van blancheren?

2025-07-26
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Blancheren

(blancheerde, heeft geblancheerd), 1. (lederbereiding) egaliseren van de vleeszijde van plantaardig gelooid overleder; 2. van spijzen: ze enkele minuten opkoken vóór de eigenl. bereiding; ook als vóórbewerking van steriliseren; 3. (tuinb.) andijvie, selderie enz. aanaarden en samenbinden, zodat zij geel en mals wordt.

2025-07-26
AI woordenboek

ChatGPT (2023)

blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (vaak groenten) kort in water wordt gekookt of gestoomd en daarna direct wordt afgekoeld in ijswater. Dit proces heeft verschillende doelen: Waarom blancheren? * Kleur behouden: Het zorgt ervoor dat groenten hun heldere kleur behouden, zoals het groen van boontjes of broccoli. * Structuur verbet...

2025-07-26
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

blancheren

Het begrip blancheren heeft 2 verschillende betekenissen: 1) kort opkoken. spijzen, voornamelijk groenten, kort opkoken of stomen voorafgaand aan de eigenlijke bereiding of als voorbereiding op het invriezen of andere vormen van conservering. 2) groenten aanaarden. groenten in de tuin of op het veld aanaarden om ze een blanke of gele...

2025-07-26
Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel een korte tijd gekookt wordt en vervolgens in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Het doel van blancheren is het garen van groente zonder kleurverlies en, bij koolsoorten, het wegnemen van de bittere smaak. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel. Om voedsel, vaak groenten, te...

2025-07-26
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

blancheren

blancheren - Werkwoord 1. (ov) (kookkunst) het gedurende zeer korte tijd in kokend water gaar laten worden van voedingsmiddelen, zodat geur, smaak en uiterlijk optimaal behouden blijven Blancheren gebeurt altijd zonder deksel. Woordherkomst afgeleid van het Franse blanchir (met het...

2025-07-26
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

blancheren

blancheren - regelmatig werkwoord uitspraak: blan-sje-ren 1. even in kokend water onderdompelen ♢ voordat je die boontjes invriest moet je ze even blancheren Regelmatig werkwoord: blan-sje-ren ik blancheer ...

2025-07-26
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

blancheren

Het afkoken van vlees, groenten e.d.

2025-07-26
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Blancheren

[Fr. blanchir, van blanc, vr. blanche = wit, van VLat. blancus = wit] (cul.) lett.: wit maken; een spijs (vlees, groente) vóór de eigenlijke bereiding met veel water aan de kook brengen en na enkele minuten afgieten en koud afspoelen (sommige spijzen blijven dan blank, vandaar de naam)...

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-26
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Blancheren

even opkoken voor de eigenlijke bereiding (kook.); de vleeszijde van leer schoonschaven