Is enerzijds een normale kansverdeling gegeven, of een andere verdeling: F-tabel, STUDENT, Binomiale verdeling, WILCOXON verdeling, anderzijds een experimenteel resultaat, dan kan de waag opkomen of het experimentele resultaat een steekproef uit een populatie met gegeven kansverdeling is. Ten einde dit te bepalen, kiest men tevoren een risico = onbetrouwbaarheid, b.v. 𝛼 = 0,05, en men kiest een gebied op de getallenrechte, zodanig dat de kans op een uitkomst in dit gebied gelegen, slechts 𝛼 = 0,05 is.
Ligt het experimentele resultaat in het k. g., dan verwerpt men de bewering dat dit resultaat bij de gegeven kansverdeling behoort.Het risico dat men hierbij loopt is 𝛼. Dat is nl. de kans dat de bewering wel juist is en een experimenteel resultaat toch in het k. g. terechtkomt.
Het tweezijdige k. g. b.v. bij onbetrouwbaarheid 0,05 en n = 12 bestaat uit de getallen waarvoor t > 2,201 of t < 2,201. Ligt het gevonden getal t in dit gebied, dan verwerpt men de nulhypothese als zouden de getallen .x1 ...xn onafhankelijke steekproeven uit een normaal verdeelde populatie met verwachtingswaarde 0 zijn.