Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 19-04-2017

2017-04-19

Château Thieuley

betekenis & definitie

In het begin van de jaren '70 gaf Francis Courselle zijn baan als leraar oenologie op en nam het toen bescheiden wijndomein over van zijn familie. Vervolgens begon hij witte wijn te maken met toepassing van voor die tijd moderne technieken, als schilweking. Succes bleef niet uit, en Château Thieuley werd een der locomotieven die de herkomstbenaming Bordeaux Sec aanzien en erkenning brachten.

De gewone wijn heeft vaak een stuivend bouquet, een aroma van kruisbes, grapefruit, ananas en exotisch fruit, opwekkende zuren, een goede concentratie en een fraaie lengte. Nog meer reliëf biedt de witte Cuvée Francis Courselle. Deze wordt op vat vergist en gelagerd (6 maanden) en bezit een rijke smaak met nobel hout (100% nieuwe vaten) en een sappige, complexe fruitmelange. Rood van niveau wordt hier eveneens geproduceerd: zacht fruitig, rondingen, fermheid, élégance en ingebed hout (een jaar fust), terwijl de Bordeaux Clairet bij de betere behoort van zijn categorie.

eig. Francis Courselle opp. 60 ha prod. 13.300, wit 22.400 druiven B MER 60% cs 40% druiven W SAUV B 50% SEM 50% overige wijn Bordeaux Clairet ov. wijndomein(en) Clos Sainte-Anne (Premières Cötes de Bordeaux)