Château Calon-Ségur betekenis & definitie

In de Gallo-Romeinse tijd was calon het woord voor hout en noemde men de bootjes waarmee dat vervoerd werd calones. Diezelfde naam werd ook gegeven aan de parochie waaruit later Saint-Estèphe zou ontstaan. Château Calon-Ségur heeft als origine het Domaine de Calon, waar vermoedelijk al in de 13e eeuw wijn werd gemaakt.

Het huidige kasteel verrees aan het eind van de 16e eeuw op de plek van een militaire versterking, ruim 150 jaar voordat Saint-Estèphe zijn kerk kreeg. De beroemdste eigenaar van het wijngoed is markies Alexandre de Ségur geweest, president van het parlement van Bordeaux. Hij beheerde ook andere châteaux, waaronder Lafite, Latour en Mouton, maar prefereerde Calon. Hij schijnt gezegd te hebben; 'Ik maak wijn op Lafite en Latour, maar mijn hart is op Calon.'

Nog altijd staat er een hart op het etiket van Château Calon-Ségur. In lichte jaren ontbreekt het deze 3me cru classé soms aan diepte, materie en rijpingspotentieel, maar in grote en goede jaren ontstaat een klassieke, geconcentreerde Saint-Estèphe, aanvankelijk gereserveerd, maar wel in het bezit van kruidig fruit, bosgeuren, versmolten tannines en aanzienlijk wat hout. De lagering op fust (40% nieuw) duurt hier lang: meestal 22 maanden.

eig. Familie Capbem-Gasqueton opp. 74 ha prod. 30.000 druiven B cs 65% MER 20% CF 15% 2e wijn Saint-Estèphe de Calon la Chapelle; Mademoiselle de Calon; Château Marquis de Calon ov. wijndomein(en) Château Capbern Gasqueton (St-Estèphej, Château du Tertre (Margaux)

Gepubliceerd op 07-04-2017