Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

migratiespecialist

betekenis & definitie

In 2003 werd Nederland opgeschikt door een radioreclame van Yacht. Yacht is een groot, internationaal bedrijf dat ‘interim-professionals’ levert op diverse gebieden, waaronder ICT. De tekst van de reclame luidde:

Managers van Nederland, welkom! Hier weer een stukje Food for Yacht. Vandaag voor managers op zoek naar interim professionals in ICT. Migratiespecialisten bijvoorbeeld, die complete NT4 parken naar win 2003 migreren en zo eindelijk de TCO downgraden.
Waar vind je deze specialisten? Bij Yacht, uiteraard. Interim professionals die uw topbedrijf automatisch verder brengen. Heeft dit pittige stukje Food for Yacht u aan het denken gezet, bel Yacht.

Sinds ongeveer 1995 wordt migratiespecialist gebruikt voor ‘deskundige op het gebied van migratie’, en dan moet je met name denken aan de migratie (verhuizing, verplaatsing) van asielzoekers en allochtonen en alle problemen die daarbij komen kijken. Diverse politieke partijen en universiteiten hebben dit soort migratiespecialisten in dienst. Maar de migratiespecialisten van Yacht en van talloze andere ICT-bedrijven doen iets heel anders: zij implementeren nieuwe software op computers. Je ziet dit woord steeds vaker opduiken in advertenties in de IT-sector. Een voorbeeld: ‘Voor een relatie van ons zijn wij op zoek naar een Migratie Specialist. Vereist: Rond de 10 jaar ervaring in de IT. Afgelopen 2-3 jaar duidelijke migratietrajecten ervaring.’ Men spreekt in dit verband ook van een migratieplan.