vugraph betekenis & definitie

Ook: viewgraph

Methode om spellen te vertonen aan een groot publiek. Dit gebeurt op een groot diascherm met behulp van een LCD-projector. Deze is aangesloten op een computer, waarin de spelverdelingen van de te volgen partij zijn opgeslagen. Ook kan een overhead projector met een op de computer aangesloten plasmascherm worden gebruikt. Bij gebrek daaraan worden de spelverdelingen op sheets weergegeven.

Aan de tafel die gevolgd wordt, zit een ‘speaker’ met een microfoon die de biedingen en de gespeelde kaarten via een luidspreker doorgeeft. De ‘operator’ in de vugraph-zaal zorgt ervoor dat de biedingen op het scherm verschijnen en de gespeelde kaarten van kleur verschieten (of worden weggestreept). Een ‘commentator’ (of team van commentatoren) analyseert de spellen en geeft uitleg van het bied- en spelverloop. Tevens informeert hij de toeschouwers over de eventuele resultaten op het spel aan de andere tafel(s), die door een ‘runner’ naar de vugraph-zaal worden gebracht. Uiteraard is de vugraph-zaal zo gesitueerd dat de geluiden niet tot de spelers kunnen doordringen.

In de loop der jaren heeft de vugraph zich ontwikkeld tot een complete bridgebioscoop. Behalve het spel worden op een apart scherm live beelden vertoond van de partij. Vaak is nog een derde scherm in gebruik waarop de resultaten van de andere tafels verschijnen en/of de stand in het toernooi.

Zie ook: rama