Studie begrippenlijst

Bijlesnetwerk (2017)

Gepubliceerd op 14-09-2017

Gemiddelde, modus, mediaan

betekenis & definitie

Het gemiddelde, de modus en de mediaan zijn centrummaten voor groepen getallen.

Als je een groep getallen hebt, is het handig om met één getal de waarden in de groep samen te vatten. Dit getal heet een centrummaat. Zo’n centrummaat kun je op meerdere manieren bepalen.

De bekendste daarvan is het gemiddelde. Om het gemiddelde te berekenen, tel je alle verkregen getallen bij elkaar op en deel je de uitkomst door het aantal getallen. Stel je dus voor dat je voor het vak wiskunde een 5, een 6, een 7, nog een 7, en een 9 hebt gekregen. Je leraar kan maar één cijfer op je rapport zetten en berekent dus het gemiddelde: (5+6+7+7+9)/5 = 6,8. Hij telt dus de cijfers op en deelt de uitkomst (34) door het aantal cijfers (in dit geval 5).

Ook heb je de centrummaten mediaan en modus. Bij de mediaan kijk je naar het middelste getal als je alle getallen van klein naar hoog rangschikt. In bovenstaand voorbeeld: 5-6-7-7-9, zou de mediaan dus 7 zijn. Daarnaast geeft de modus aan welke getal het vaakst voorkomt, wat met bovenstaand voorbeeld ook 7 zou zijn (die komt twee keer voor).

De drie centrummaten liggen vaak bij elkaar in de buurt (zoals in het voorbeeld), maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat er zou gebeuren als je in plaats van de 5 een 1 had gekregen. De modus en de mediaan zouden onveranderd blijven, maar het gemiddelde zou zakken naar een 6.

< >