olie bereid uit olijven.
fijne olie die wordt geperst uit olijven en in de keuken wordt gebruikt in verschillende toepassingen, bv. om in te bakken of als basis van sauzen; olie bereid uit olijven.
Voorbeelden:
De Italiaanse olijfboeren willen een keurmerk dat aangeeft uit welke regio produkten komen. Nu wordt veel 'Italiaanse' olijfolie hier geperst van olijven die zijn ingevoerd uit Spanje, Griekenland of Turkije.
NRC, 2000
Olijfolie wordt in alle landen rond de Middellandse Zee geproduceerd. De zuurtegraad, kleur en smaak van de olijfolie is afhankelijk van het soort olijf, de ligging, bodemgesteldheid en het microklimaat van de olijfgaard. Net als bij wijn verschilt de kwaliteit van olijfolie van jaar tot jaar.
http://www.couvert.nl/techniek/fr_bakken.htm
Olijfolie wordt gemaakt van olijven en dat is al duizenden jaren het geval. De olijfolie werd door de 'Oude Grieken' gebruikt als lampolie, voor de lichaamsverzorging, als medicijn en als voedingsmiddel.
http://www.globetrotter.nl/productinfovetten.html, 2002
Ons assortiment olijfoliën, afkomstig uit verschillende landen en regio's, biedt voor elk wat wils!
http://www.vomfass.be/olijfolien.html
Van groen-fruitig tot rijp-fruitig; we hebben de meest representatieve olijfoliën van de Provence geselecteerd.
http://www.aixetterra.com/AOP-olijfolien