Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Togo

betekenis & definitie

officiële naam République

oppervlakte Togolaise 56 785 km2

inwoners 2 699 000

hoofdstad Lomé

staatsvorm republiek

staatshoofd Étienne

reg. leider Gnassingbé Eyadema

idem

officiële taal Frans (Kabiye;

religies Ewe)

Etnische

munteenheid godsdiensten, rooms-katholieken, moslems, protestanten

CFA frank

BNP/hoofd US$ 410

lid van VN, UNESCO,

UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, GATT, IMF, Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

Togo ligt in West-Afrika en grenst van het noorden uit resp. aan Bovenvolta, Benin, Golf van Guinee, Ghana. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het Togogebergte, regenrijk en dicht bebost, met als hoogste punt

Pic Baumann (986 m). Ten noorden van het gebergte ligt een savannenplateau, ten oosten en zuiden ervan daalt een kleiige vlakte af naar de zandige kustvlakte met moerassen en lagunen. Het klimaat is heet en vochtig, met een regenperiode van mei-juni en één in september. Het zuiden is droger dan het noorden.

Sociale gegevens

Etnisch vertonen de Togolezen grote verscheidenheid. Grootste bevolkingsconcentraties bevinden zich aan de kust; ca. 30% woont in steden. Het onderwijs is nog in de opbouwfase; slechts 16% kan lezen en schrijven. Sinds 1970 heeft Togo een eigen universiteit, maar een groot aantal studenten studeert in het buitenland. De medische voorzieningen laten nog te wensen over en zijn vnl. geconcentreerd in de steden.

Economische gegevens

De meerderheid van de bevolking werkt in de landbouw. Traditioneel is de visserij in de meren en rivieren. Belangrijkste bron van inkomsten vormt de fosfaatwinning. De industrie houdt zich, afgezien van de superfosfaatfabriek, vnl. bezig met verwerking van agrarische Produkten. Voor energievoorziening is het land afhankelijk van het buitenland. Het wegennet is 7500 km lang, het spoorwegnet 565 km.

Eind 15e eeuw kwamen de Portugezen, maar de eerste permanente handelspost werd pas in 1722 door de Denen gesticht. De Denen werden begin 19e eeuw verdreven door de Fransen en Engelsen, dezen op hun beurt door Duitsers. Na een pacificatiecampagne (1897) tegen opstandige stammen werden in hoog tempo wegen, spoorwegen en havens aangelegd. In 1919 werd Duits Togoland verdeeld tussen Frankrijk en Grootbrittannië. Onafhankelijkheid kwam na WO II: Brits Togoland sloot zich in 1956 aan bij het toenmalige Goudkust, Frans Togoland werd interne autonomie verleend binnen de Franse Unie en werd 27 april 1960 volledig zelfstandig. Na een aanvankelijk woelige periode kwam in 1967 generaal Eyadema (geb. 1935) aan de macht, waarna een zekere politieke rust heerst. Eind 1979 werd hij voor zeven jaar tot president gekozen.

Geschiedenis

Oudste bewoners zijn waarschijnlijk de huidige berglandstammen, die rond de 14e eeuw door de binnentrekkende Ewe-stammen naar het noorden werden verdreven.