Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Bovenvolta

betekenis & definitie

officiële naam République de Haute-Volta

oppervlakte 274 200 km2

inwoners 6 908 000

hoofdstad Ouagadougou

staatsvorm republiek

staatshoofd Jean-Baptiste Ouedraogo

reg. leider Jean-Baptiste Ouedraogo

officiële taal Frans

religies etnische godsdiensten, moslems, rooms-katholieken

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 190

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, GATT, IMF, Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

Bovenvolta (ook Opper-Volta genoemd) ligt in West-Afrika en grenst van noord naar zuid aan Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust. Het grootste deel van Bovenvolta is een vrij laag en vlak plateau, doorsneden door een aantal rivieren; hoogste punt is de Pic de Nakourou (749 m).

Gemiddelde jaartemperatuur is 29°C; de neerslag varieert van 1300 mm in het zuidwesten tot minder dan 500 mm in het noordoosten. De vegetatie varieert van vochtige savannen in het zuiden tot droge steppen in het noorden.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit vele stammen, die tot twee verschillende etnische groepen behoren: de Volta-groep (Mossi, Gourounsi, Bobo en Lobi) en de Mande-groep (Bisa, Senoufo, Samo en Marka). Aparte groepen vormen de Foelani en de Toeareg. Belangrijkste steden zijn Ouagadougou (236.000) en Bobo-Dioulasso (140.000); van de bevolking woont slechts 10% in steden. Nog geen 10% van de bevolking van 15 jaar en ouder kan lezen en schrijven.

Economische gegevens

Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de zelfvoorzienende landbouw. Door het vrijwel ontbreken van delfstoffen behoort het land tot de armste en minst ontwikkelde ter wereld. De uitvoer omvat veeteeltprodukten, aardnoten, gedroogde vis en katoen. De invoer omvat industrieprodukten, voedingsmiddelen, enz. Het land is sterk afhankelijk van buitenlandse hulp.

Geschiedenis

In de prekoloniale tijd konden de verschillende Mossikoninkrijken de expansie van Mali en Songhay weerstaan, maar eind 19e eeuw, toen de Fransen het land bezetten, kwam aan de onafhankelijkheid een eind. Pas in 1919 werd een aparte kolonie Bovenvolta gecreëerd. In 1958 werd het een autonome republiek in de Franse Gemeenschap, twee jaar later volgde de onafhankelijkheid.

Begin november 1982 werd een staatsgreep gepleegd door een groep militairen die zich bekend maakten als Raad voor de Redding van het Volk. Tot leider van de junta en president van Bovenvolta werd majoor Jean-Baptiste Ouedraogo benoemd. Hij was een vrijwel onbekende in de (militaire) politiek. Er gingen dan ook geruchten dat de werkelijke sterke man kolonel Some Yoran Gabriel zou zijn. Hij werd na de coup tot opperbevelhebber benoemd en had ook in vorige militaire regeringen belangrijke functies vervuld.

Het nieuwe bewind maakte onder meer een einde aan beperkingen op de stakingsvrijheid, maar verbood politieke activiteiten. Geschorste werknemers (voornamelijk ambtenaren) konden weer aan het werk.