Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Baarle-nassau/-hertog

betekenis & definitie

Naar België gaan zonder de landsgrens over te steken en vervolgens bij onze zuiderburen op Nederlands grondgebied rondlopen. Dat kan alleen maar in het tweelingdorp Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Het merkwaardigste dorp in de wereld bestaat uit 22 stukjes België op Nederlands grondgebied en acht Nederlandse enclaves in België. Samen vormen die dertig stukjes de tweelandenpuzzel die Baarle heet. De internationale lappendeken stamt uit 1839, toen Nederland en het zelfstandig geworden België het er niet over eens konden worden waar tussen de provincies Noord-Brabant en Antwerpen precies de grens moest lopen.

Baarle-Nassau is het Nederlandse deel. De gemeente telt ruim 6000 inwoners. De Belgische gemeente Baarle-Hertog ligt ongeveer 6 kilometer diep in Nederland en telt 2100 inwoners. De bewoners van Baarle-Nassau vallen onder de Nederlandse wetgeving en maken gebruik van Nederlandse instellingen, terwijl de bewoners van Baarle-Hertog zijn aangewezen op België. De grenzen lopen kriskras door de gemeente. Soms splijt de grens een pand in tweeën: de voordeur staat in Nederland, de achtermuur in België.

Een vlaggetje naast elk huisnummer maakt duidelijk tot welk land het pand behoort. In het dubbeldorp is alles in duplo. Zo heeft elk dorp zijn eigen burgemeester, gemeentebestuur, gemeentehuis, brandweer, postkantoor, scholen, parochie en elektriciteitsvoorziening. Maar er wordt ook samengewerkt, bijvoorbeeld op politiegebied, met nutsvoorzieningen en de bibliotheek. De enige dorpsharmonie St. Remi eet van twee walletjes. De muzikanten en majorettes komen uit in zowel Nederlandse als Belgische concoursen.

In het Kathedrale Kaarsenmuseum staan vele tientallen kaarsen. Geen gewone, zoals je op een gezellige avondje aansteekt. Het gaat om pure kunst in was. Sommige van de gebeeldhouwde en kathedrale kaarsen zijn meer dan twee meter hoog. De fraaie, heel gedetailleerde kunstwerken zijn allemaal van religieuze aard. Het is het enige museum van religieuze kunstkaarsen in de wereld.

Hoogtepunten uit de collectie zijn de Emmaüsgangers, gemaakt naar een houtsnede van Albert Dürer, een twee meter hoge St.-Jan de Doper, een gebrandschilderd raam, maar dan uit was vervaardigd en een metershoge Verrezen Christus bekleed met 24-karaats goud. Alle kaarsen zijn gemaakt door de kunstenaar Frits Spies. Zo'n religieuze kunstkaars maak je niet op een druilerige achternamiddag. Spies werkte twee volle jaren aan bijvoorbeeld een reproductie in was van het beroemde Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Het kunstwerk meet twee bij anderhalve meter. Er is niet minder dan tweeduizend kilo bijenwas van ƒ 150,-- per kilo in verwerkt. Adres: Kerkplein 2, Baarle-Hertog.