Aad Struijs

Auteur "Het toppunt van Nederland"

Gepubliceerd op 30-07-2018

Asten

betekenis & definitie

Samen met Aarle Rixtel vormt Asten het centrum van het klokkengieten in Nederland. Het is de bakermat van de wereldberoemde klokkengieterijen de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen BV. in Aarle Rixtel (gesticht in 1660 en daarmee de oudste klokkengieterij van Nederland) en de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Beide bedrijven zijn voor het publiek gesloten.

Wie toch alles te weten wil komen over het welluidende vak van klokkengieter kan terecht in het Nationaal Beiaardmuseum Asten. Na een bezoek weet men niet alleen hoe de klokken luiden, maar ook waar de klepel hangt. Er zijn luid- en beiaardklokken en bellen uit de hele wereld te zien en te horen. De oudste exemplaren dateren uit de 12de eeuw. Bezoekers kunnen zelf plaatsnemen achter de speeltafel.

Op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg balanceert de Groote Peel. Het is een Nationaal Park dat tot de vogelrijkste gebieden van West-Europa behoort. Ook de insectenwereld is er heel bijzonder. Om de rust in het gebied niet te verstoren is het natuurgebied tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juli) en het trekseizoen (15 oktober-30 november) uitsluitend via enkele wandelroutes te bezoeken. Uitgebreide informatie over het nationale park is te krijgen in Bezoekerscentrum Mijl op Zeven van Staatsbosbeheer in Ospel (L)* en het Natuurhistorisch Museum De Peel, Ostadestraat 23 in Asten. Er zijn onder meer een vleermuiskelder, een paddenpoel, uitgebreide tuinen en diorama's te zien. Het museum deelt de voordeur met het Beiaardmuseum.