United States of America, afgekort tot USA, een bondsstaat in Noord-Amerika met 50 deelstaten. Aan de Verenigde Staten behoren nog het eiland Portorico in West-Indië en een deel van de ten oosten daarvan gelegen Virginische-eilanden, benevens Guam en tal van eilanden in Micronesië en Polynesië, de Hawaii'-eilanden, Midway in de Grote Oceaan, en de kanaalzone langs het Panamakanaal. De hoofdstad is Washington. De Verenigde Staten zijn voortgekomen uit de 13 Engelse koloniën die omstreeks 1600 aan de oostkust van Noord-Amerika waren gesticht.
De onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 is het geboorteuur van de Unie der Verenigde Staten; zie ook: Washington, Monroe-leer, Lincoln, Roosevelt. Door aankoop (Louisiana), verovering (Texas) en verdrag (Alaska) werd het Uniegebied steeds groter. Door de zogenaamde Slavenoorlog (1861-1865) werd de verbroken eenheid hersteld. Het gebied der USA omvat thans 9,4 milj. km2 en is dus ongeveer even groot als Europa. Het aantal inwoners bedraagt 210 milj., dat is gemiddeld 21 per km2. Met hun uitgestrekte vruchtbare gronden, hun grondstoffen, hun delfstoffen, hun rijkdom aan witte steenkool en hun bezit aan goede natuurlijke waterwegen, werden de USA „het land der onbegrensde mogelijkheden”.
Ze nemen dan ook als producent van grondstoffen, als monetaire macht, als landbouwstaat en als industriestaat verreweg de voornaamste plaats in. Ze staan op de eerste plaats wat betreft de wereldproduktie van katoen, maïs en tabak, van koper, uranium, aluminium, zink en fosfaat. De olievelden van Kansas, Oklahoma, Louisiana, Texas en Californië leveren meer dan 20% van de wereldproduktie. Bijna 200 000 km (vijfmaal de omtrek van de aarde) oliepijpleiding zorgen met tankers en spoorwegen voor het vervoer van de waardevolle brandstof naar de industriegebieden en naar de grote havens. In de USA wordt jaarlijks meer dan 530 milj. ton olie gewonnen. Maar er wordt veel meer verbruikt, zodat er nog ruwe olie ingevoerd moet worden.
Ook in de veeteelt (runderen, varkens, muildieren) en de teelt van gevogelte staan de USA op de eerste plaats. Grote hoeveelheden verbruiksgoederen en levensmiddelen worden door de Verenigde Staten voortgebracht. Daardoor is de levensstandaard er zeer hoog. De USA bezitten een dicht net van vlieglijnen en autowegen. Het landelijk treinverkeer is minder intensief. Ze hebben de grootste handelsvloot ter wereld en het grootste aantal auto’s en vliegtuigen.
Het kerngebied van de industrie is de streek ten zuiden van de Grote Meren. Het voornaamste gebied van de landbouw zijn de uitgestrekte prairies, het Midden-Westen in het binnenland der USA. Onder de steden met wolkenkrabbers is New York de grootste. Door het Marshallplan hebben de USA na de Tweede Wereldoorlog op beslissende wijze bijgedragen tot de economische wederopbouw van Europa. Door het Atlantische Pact (NAVO) zijn de USA ten nauwste met de Europese staten verbonden. Ook spelen zij een grote rol bij de hulp aan de ontwikkelingslanden. Na 1940 hadden de Verenigde Statende volgende presidenten: Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy (vermoord op 23 november 1963), Lyndon B. Johnson, Richard M.
Nixon (afgetreden in 1974), Gerald R. Ford.