Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 03-12-2020

Verenigde Naties

betekenis & definitie

afgekort VN of in het Engels UNO (United Nations Organization). De Organisatie van de Verenigde Naties kwam in de plaats van de vroegere Volkenbond en werd in 1945 door 51 naties te San Francisco opgericht.

In 1972 bedroeg het aantal leden 130. Het wapen van de VN is een wereldbol met olijftakken; de vlag draagt het wapen in zilver op een blauw veld (zie afb. 47). De zetel is New York. Het doel van de organisatie is de vrede en de veiligheid onder de volken te handhaven. In internationale samenwerking op economisch, sociaal en cultureel gebied wil men de menselijkheid bevorderen. Organen: 1. Algemene Vergadering (Assemblee). Men kent slechts één zitting, die jaarlijks in september begint, maar op verzoek kunnen speciale zittingen worden gehouden. Ieder lid van de VN heeft hierin slechts één stem. Onder deze Algemene Vergadering vallen de volgende organisaties: de VN-strijdmacht, de VNKoreacommissie en de VN-bestandscommissie voor Palestina, de internationale ontwapeningscommissie.
2. De Veiligheidsraad; deze vergadert het gehele jaar door en is het enige orgaan van de VN dat algemeen bindende besluiten kan nemen. Hij is samengesteld uit 5 permanente leden, in 1971: Volksrepubliek China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Sovjet-Unie, Verenigde Staten, en 10 niet-permanente leden. Voor beslissingen in alle belangrijke kwesties zijn 9 stemmen vóór (van de 15 in totaal) vereist, waartoe alle permanente leden (de 5 grote mogendheden) moeten behoren. Elk permanent lid kan een beslissing dus verhinderen door een tegenstem (het zogenaamde vetorecht). Taak: vreedzame regeling van geschillen tussen twee staten, uitoefening van het beheer over trustgebieden die aan de VN zijn toevertrouwd.
3. Secretariaat en de secretaris-generaal (in 1972 Kurt Waldheim), die de gezamenlijke bestuursaangelegenheden van de VN behandelen.
4. Onder het gezag van de Algemene Vergadering valt de Economische en Sociale Raad, die zijn uitgebreide taak heeft onderverdeeld in verschillende commissies. Ook behoren enkele speciale lichamen tot deze raad, zoals het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen en verder het Internationale Kindernoodfonds (UNICEF).
5.Het Internationaal Gerechtshof, gevestigd in het Vredespaleis te Den Haag.

Tot de gespecialiseerde nevenorganisaties van de VN behoren:

FAO = Food and Agricultural Organization (Internationale Landbouw Organisatie), Rome. FUND = Internationaal Monetair Fonds, Washington.

IAEA =International Atomic Energy Agency (Internationale Atoomorganisatie), Wenen.

IBRD =International Bank for Reconstruction and Development (Internationale Herstelbank),Washington.

ICAO = International Civil Aviation Organization (Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart), Montreal.

IFC= International Finance Corporation (Internationale Financiering Maatschappij), Washington.

ILO = Intemational Labour Organization (Internationale Arbeids Organisatie), Genève.

IMCO =International Maritime Consultation Organization (Internationale Organisatie voor Zeevaart-overleg), Londen.

ITU = International Telecommunication Organization (Internationale Telecommunicatie Unie), Genève.

UNESCO = United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Organisatie voor Opvoeding, Wetenschap en Cultuur), Parijs.

UPU =Universal Postal Union (Wereld Post Unie), Bem.

WHO = World Health Organization (Wereldgezondheidsorganisatie), Genève.

WMO = World Meteorological Organization (Meteorologische Wereldorganisatie), Genève.

Niet alle landen zijn lid van de VN, b.v. Oost- en West-Duitsland, Noord- en Zuid-Korea, Noord- en Zuid-Vietnam, Zwitserland, het Vaticaan, Nationalistisch China. Sommige van deze landen hebben wel waarnemers, zoals de Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland. De nevenorganisaties staan ook open voor niet-lidstaten. Nederland en België behoren tot de Verenigde Naties en zijn aangesloten bij alle gespecialiseerde lichamen der VN.