XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Sint Gerardus Majella

betekenis & definitie

Sint Gerardus Majella, Ambonplein 61-79, voormalige r.-k. kerk in de Indische Buurt*. Op 24 mrt. 1914 werd de Sint Gerardus Majellaparochie gesticht. Kapelaan C. Hogeman van de Sint Annaparochie op de Eilanden* werd tot bouwpastoor benoemd. Er werd eerst een noodkerk gebouwd op de hoek van de Borneo- en de Sumatrastraat (nu in gebruik als het Bavohuis).

Kapelaan Hogeman koos de lekenbroeder bij de redemptoristen in Zuid-Italië, Gerardus Majella (1726-1755), tot kerk- patroon. Op 25 mrt. 1914 zegende deken L.E. Jansen de noodkerk in en wijdde het Sint Gerardusbeeld, dat nog steeds te zien is boven de hoofdingang van de kerk aan het Ambonplein. Voor deze kerk werd in 1925 de eerste steen gelegd en in dec. 1926 vond de inzegening plaats door mgr P. Stroomer. In sept. 1927 werd de kerk door mgr A.J. Callier geconsacreerd. De kerk is een schepping van architect J. Stuyt (1868-1934); het bronzen baldakijn op het priesterkoor werd overhuifd door de kunstenaars J. Eloy en G.

Brom, die het de vorm van de "Ark des Verbonds" gaven. In 1962 werd een nieuw altaar midden onder de koepel van de kerk geplaatst; de consecratie daarvan werd verricht door mgr dr J.A.E. van Dodewaard. Het ontwerp is van de parochiaan Frans Boogers. Eigenlijk was het de bedoeling dat de kerk op de plaats van de Vredeskerk* aan de Pijnackerstraat zou worden gebouwd. Dat ging niet door en nog steeds staat de schepping van architect Stuyt in de Indische Buurt. In 1990 dreigde de "kerk met de koepel" afgebroken te worden, maar ze werd door het architectenbureau Van Stigt, met steun van het Amsterdams Monumenten Fonds grondig gerestaureerd. In de koepel kwam de bibliotheek van het Internationaal Informatie Centrum en Archief voor de vrouwenbeweging; verder huisvest de kerk een twaalftal kleine kantoor- en bedrijfsruimten. De kerk was ook ooit het toneel van een moord. Een dakdekker, die een hoge verzekering op het leven van zijn knecht had afgesloten, werkte met hem op het dak van de kerk en duwde de niets vermoedende man de afgrond in. De moordenaar kreeg levenslang.

LIT. A.J. Looyenga, De St. Gerardus Majellakerk, J.A. 1996, 161.