Gepubliceerd op 18-08-2020

Kroesstaal

betekenis & definitie

Zelfs het zuiverste staal zal, indien het op de gewone wijze wordt gesmolten, om het in den gietvorm te kunnen gieten, zijn zuiverheid verliezen, doordat het in gloeienden toestand met lucht en kool in aanraking komt. Immers men is gewoon, staal te smelten in een oven, waarin afwisselend gietcokes en metaal op elkaar getast worden.

Daarom smelt men staal, dat zeer zuiver moet blijven, in gesloten kroezen van vuurvasten steen in een oven. Het heeft dan geen gelegenheid zuurstof of kool op te nemen. Zulk staal, kroesstaal, is zeer gelijkmatig van samenstelling; het bevat geen kleine slakjes, is zeer vast en veerkrachtig. Vroeger gebruikte men het alleen voor de fijnste werktuigen en voor horlogeveeren, omdat de bereiding zeer duur was, daar de kroes slechts enkele malen gebruikt kon worden. Tegenwoordig is dat bezwaar niet zoo groot meer en maakt men er gereedschappen van. Men noemt het nu gereedschapsstaal.

< >