Gepubliceerd op 18-08-2020

Juliaansche Kalender

betekenis & definitie

De zon heeft 365 dagen, 5 uren en 48 minuten noodig om in hetzelfde punt van haar baan te verschijnen; dat is een jaar. De oude Egyptenaren hadden dien tijd berekend op 365j dag en toen Julius Caesar in 46 v.

Chr. Egypte veroverde, nam hij die berekening in den kalender over en sedert heette deze tijdrekening naar hem de Juliaansche kalender. Elke vier jaar was er dus een schrikkeljaar. Het jaar was volgens den Juliaanschen kalender evenwel 11 minuten te lang berekend, zoo dat in het midden der 16de eeuw de fout reeds tot 11 dagen was aangegroeid. Daarom veranderde Paus Gregorius in 1582 den kalender en deze wordt de Gregoriaansche genoemd. Gregorius liet de 11 dagen vervallen, op 4 October zou 15 October volgen en tevens veranderde hij den tijd van het schrikkeljaar.

De eeuwjaren zouden voortaan alleen dan schrikkeljaren zijn, indien het eeuwgetal door 4 deelbaar was. Zoo was 1900 geen schrikkeljaar.Deze berekening, De Nieuwe Stijl genoemd, werd door de meeste landen overgenomen. De Gregoriaansche kalender is echter nog 26 seconden te lang, zoodat over 3300 jaren een fout van een dag gemaakt zal zijn. De Russen rekenen nog naar het Juliaansche jaar en zijn daardoor thans bij de andere Europeesche volken 13 dagen achter.