Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Consumentensurplus

betekenis & definitie

Consumentensurplus is het in de marketing algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee de gemiste, c.q. te missen financiële omzet wordt aangeduid, die optreedt wanneer de prijsstelling van de op die markt aangeboden productformule beneden het niveau lag/ligt, waarbij een deel van de afnemende consumenten nog bereid was/is tot afname ervan.

Zie ook: consument, marketing, markt, prijsstelling en productformule.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt het ook wel omschreven als het maximumbedrag, dat een consument bereid is te beta-len voor een product, goed, of dienst, verminderd met het in feite daarvoor in werkelijkheid te betalen bedrag.

Zie ook: dienst, goed en product.

In beide begripsomschrijvingen speelt het punt van het reeds op de markt zijn met het betreffen-de aanbod, of het beogen daarmee op de markt te komen. In het eerste geval is er sprake van het constateren, dat de vraagprijs voor de aangeboden productformule onder de bovengrens-waarde van de consument daarvoor ligt. In dat geval is die vraagprijs blijkbaar te laag geweest en wordt gesproken van gemiste opbrengsten. In het tweede geval is er geen sprake van al op de markt verkregen prijservaring voor dat aanbod en moet de marktprijs nog vastgesteld wor-den. Zodat het dan gaat om een indicatief verkregen, of bepaalde bovengrenswaarde, als rich-tinggevend voor het te voeren prijsbeleid.

Zie ook: aanbod, beleid, prijs en vraag.

De prijsstelling is altijd een optimalisatieprobleem, zodat het niveau ergens tussen een maximum zit, waarboven geen afzet meer mogelijk is en een minimum, waaronder niet meer winstge-vend geleverd kan worden. De marge tussen het eigen optimum en het door de markt bepaalde maximum bepaalt dus het consumentensurplus. Maar dit kan in het positieve geval niet zonder meer gezien worden als een ‘upside-potentie’. Dat is namelijk afhankelijk van de juistheid van het bepaalde optimale niveau, de betrouwbaarheid van de inschatting van het maximum en de stabiliteit van die twee parameters gedurende de gestelde beschouwde periode van de eco-nomische levensduur van dat aanbod.

Zie ook: winst. Tags: aanbod – beleid – consument – dienst – goed – marketing – markt – prijs – prijsstelling – product – productformule – upside-potentie – vraag – winst.

< >