Wetenswaardig Allerlei

T. Pluim (1922)

Gepubliceerd op 25-01-2017

Hexameter

betekenis & definitie

Hexameter (spr.: Heksameter; naar 't Gr.: heks — zes en metron -.= maat; dus: zesmaat). Dit is de beroemde vers-maat, waarin o. a. Homerus zijn Ilias en Odysseus dichtte. De eerste vier voeten zijn dactylen, die echter ook door spondeeën (, bijv. wedstrijd) kunnen vervangen worden ; de vijfde voet is een dactylus en de zesde of laatste voet een sport- idaeus. Ook bij de Romeinse dichters komt de hexameter veel voor.

Deze statige versmaat werd in de 18e eeuw ook in Duitsland ingevoerd (bijv. in Klopstocks Messiade, en Voss' vertalingen van Homerus), doch de Germaanse talen leenen er zich niet goed voor, daar een eigenlijke spondeus daarin niet voorkomt; immers in het bovenaangehaalde woord wedstrijd heeft wed toch nog meer klemtoon dan strijd. Vaak wordt dan ook de vereiste spondaeus door een trochaeus ( —, bijv. wedden) vervangen; aldus:
In onze taal gebruikte Vosmaer den Hexameter ter vertaling van Homerus, en in zijn „Londineas", bijv.:
Als het gebladerte des wouds zo zijn de geslachten der menschen ; 't Eene gebladerte schudden de winden ter aard, maar met nieuw loof Prijkt weer het bottende hout, als de tijd van de lente terugkomt; — Zoo ook der menschen geslacht: 't eene wast, en 't andere sterft weg.

< >