Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Quassia amara

betekenis & definitie

L. Fam.

Simarubaceae. Kwassi-bita, N.E. Een kleine boom met gevinde bladeren, gevleugelden bladsteel en zeer opvallende, mooie roode bloemen; als sierplant niet zeldzaam. Het hout, in de apotheek Surinaamsch bitterhout (Vignum Quassiae surinamense), wordt gebruikt als koortswerend middel. Het werkzaam bestanddeel is quassiine. Reeds C.M. Blom schreef over ‘Het quassiehout uit Suriname als koortsmiddel’. Verhandelingen v.d.

Soc. d. Wetenschappen. Amst. 1764. Het hout, waarvan men in Suriname bitterglaasjes maakt, wordt uitgevoerd naar Europa. Over den ontdekker, een zekere Quassi, zie men het artikel van Dr. J.

Sack in het Pharmaceutisch Weekblad van 21 en 28 Oct. 1911, getiteld Mededeelingen over den ontdekker van het quassiehout. Aan het artikel zijn toegevoegd een portret van Quassi (ontleend aan Stedman's Reis naar Suriname) en afbeeldingen van blad, bloem en vrucht der plant. Uit de aan het slot van het artikel voorkomende statistiek van den uitvoer van het hout van 1848-1910 blijkt dat de uitvoeren steeds zeer uiteenliepen. Het hoogste cijfer, 245.622.5 K.G., wijst 1869 aan. Ook de prijzen gingen op en neer. Als laagste prijs per K.G. is aangegeven 2 cts., als hoogste 20 cts. Het hout schijnt in bierbrouwerijen in plaats van hop gebruikt te worden.