agar-agar [gedroogd zeewier, gelatine daaruit]. Agar-agar is de gewone Maleise naam van de Plocaria (Gracilaria) candida, thans Sphaerococcus lichenoïdes, een soort van eetbare zeewier, soms bij Nederlandse schrijvers zeedruiven genoemd, ofschoon ook bij hen agar-agar de gebruikelijke naam is. Deze wier komt voor langs de stranden van meest alle eilanden van de Archipel en van Ceylon, en vormt een belangrijk artikel van uitvoer naar China. Om ze te eten kookt men ze tot een gelei, die door de Chinezen ook als lijm of vernis wordt gebruikt. Te Singapore ziet men overal op de straten venters van water, groenten, vruchten, soep en agar-agar. Zie Wallace, Insulinde, I, p. 39. Zie verder Filet, Plantkundig woordenboek, nummer 20 en 21; Van der Burg, Geneesheer in Nederlandsch-Indië, deel III, p. 79; Miquel, Sumatra, p. 42.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk