Technische encyclopedie

Winkler Prins (1975)

Gepubliceerd op 10-01-2025

GELIJKSTROOM

betekenis & definitie

(Fr.: courant continu; Du.: Gleichstrom; Eng.: direct current), een elektrische stroom die gedurende de beschouwde tijd in de beschouwde stroomkring dezelfde richting heeft; dit in tegenstelling tot een wisselstroom, waarbij 2ƒ maal per seconde de stroom in het circuit van richting verandert (ƒ is de frequentie).

Voeding met gelijkstroom is de oudste vorm van elektriciteitsvoorziening, en wordt ook nu nog voor tractiedoeleinden gebruikt (zie Elektrische tractie). Een nadeel van gelijkstroom is dat deze niet kan worden getransformeerd naar hogere of lagere waarden (transport van elektrische energie bij een hoge spanning beperkt de dwarsdoorsnede van de geleiders en de transportverliezen), vandaar dat voor de meerderheid van de toepassingen (de meeste motoren, verlichting, verwarming enz.) de voeding met wisselstroom (c.q. wisselspanning) wordt toegepast.

In de elektriciteitsvoorziening is de gelijkstroomcomponent een component van een kortsluitstroom Ik, die exponentieel afneemt met de tijd. De mate van afname is afhankelijk van de tijdconstante van het circuit. De beginwaarde van de gelijkstroomcomponent is afhankelijk van het tijdstip van het optreden van de kortsluiting, de R/X-verhouding van het kortgesloten circuit en van de grootte van de voedende spanning.

< >