bij het eten van vis behoort men (een glas wijn) te drinken. Dat deze mening zeer oud is, bewijst de Lat. schrijver Petronius, die in zijn Satiricon, cap. 39 zegt: pisces natare oportet. Bij ons komt ze in de 17de eeuw o.a. voor bij Six. v. Chandelier, bl. 224: „De visch bemint het vocht, en wil wel drymaal swemmen. In ’t water eerst, daar naa in sausse en dan in wijn”; Huygens, Zeestraet, vs. 779: „All is de Schelvisch dood, hem komt wat swemmens toe in beter als sout natt”. Vgl. Fr. poisson sans boisson est poison; Hd. der Fisch will (dreimal) schwimmen; Eng. fïsh must swim thrice.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk