Lampendanser betekenis & definitie

scheldwoord met meerdere betekenissen.

Bij Beets (1936) zou het voorkomen in de betekenis van ‘lijntrekker’. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor een onbenullig persoon; een nietsnut, bijvoorbeeld een slecht automobilist. O.a. gehoord te Haarlem, in de Zaanstreek en Den Haag. Het scheldwoord komt o.a. voor in een lied van presentator en podiumvuller Jeffrey Huf (bijgenaamd ‘Hagenees der Hagenezen’), getiteld ‘De Haagse Van Dale’.

Een zekere ‘Haagse Robin’ plaatste op 28 april 2004 een brief op Quotenet met de volgende zinsnede: ‘(...) Het is voor nuon al moeilijk genoeg, problemen met Vitesse nu deze Robin Hood en wie weet wat voor lampedansers er nog meer rond lopen cq werkzaam zijn, en dan ook nog de vrije energiemarkt op met al die vrije jongens. Heerlijk Land dat Holland!!’

Lampendanser werd ook gebruikt door wijlen prof.dr. E.W. Dijkstra (1930-2002), wiskundig informaticus en een pionier op het gebied van computerwetenschappen (o.a. als medeontwerper van de computertaal Algol). Van hem is de volgende uitspraak: ‘Bestuurlijke informatica heeft niets met informatica te maken. Het is een vak voor gogen omdat het zo’n aantrekkingskracht heeft. Het trekt leuterkonten, wauwelaars en lampedansers aan.’ Deze informatie met dank aan Hans Krol.

.. .en hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat zo’n lampedanser als Cees van der Knaap niet met een stuk worst in zijn reet aan een stel wilde honden wordt gegeven want zolang er zulke rare kwibussen rondlopen op het Binnenhof in Den Haag zal het nooit niks worden met de normen en waarden tussen burgers en de Bobo’s. (www.davidrietveld.nl, 17/04/2005)

Laatst bijgewerkt 06-06-2017