Paraplufabriek betekenis & definitie

De Paraplufabriek, vaak afgekort tot 'plu', is een oud fabriekscomplex gelegen in de wijk Bottendaal in Nijmegen, dichtbij het centraal station. De Paraplufabriek biedt ruimte aan creatieve zelfstandigen, geeft onderdak aan een handvol bewoners en organiseert vele culturele activiteiten.

De geschiedenis van de huidige Paraplufabriek begint in de jaren '80 van de twintigste eeuw, toen het volledige pand werd gekraakt. In 1984 sloot men een huurovereenkomst met de gemeente Nijmegen, waardoor het pand vanaf dat moment kon worden gehuurd. Het pand wordt sinds 1995 beheert door de Vereniging de Parapluiefabriek, die bestaat uit bewoners en belanghebbenden van de plu. Deze vereniging ontfermt zich ook over het onderhoud van de Paraplufabriek.

De plu biedt niet alleen ruimte aan een aantal kleine ondernemingen, maar organiseert zelf ook culturele activiteiten. Zo is er vrijwel iedere vrijdagavond gelegenheid om de PluPub te bezoeken, waar men onder het genot van een koud pilsje een spannend potje tafelvoetbal kan spelen. Daarnaast vinden er geregeld optredens plaats van zowel lokale als internationale bands, die op verzoek van de leden van de vereniging komen spelen. Ook wordt regelmatig de zogenaamde Expoplu georganiseerd, waar kunstenaars van binnen- en buitenland nieuw werk kunnen presenteren.