albariño betekenis & definitie

Albariño is het druivenras van het Galicische gebied Rías Baixas, gelegen in het uiterste noordwesten van Spanje. In deze natte en koele omgeving voelt de albariño zich goed thuis. De druif gedijt bovendien erg goed op de bodem van de streek: leisteen of graniet.

Het is één van de duurste witte wijnen uit Spanje.
Het vochtige klimaat in de Rías Baixas maakt maakt de wijnbouw zeer kostbaar. Er wordt relatief weinig geproduceerd en tegelijkertijd is de vraag naar deze wijn vrij groot.

De albariño heeft kleine, dicht op elkaar groeiende druiven met een harde schil en veel pitten. Het ras is immuun voor botrytis - wat gunstig is in het vochtige klimaat van de Rías Baixas - maar is wel zeer gevoelig voor bladziekten.

Het is één van de beste druivenrassen van Europa en geeft wijnen met een viognier-achtige, bloemige neus met perzik, abrikoos en tropisch fruit. In de mond is het een lichte tot medium volle wijn met frisse zuren, kiezel, gras en veel fruit. De wijn dient bij voorkeur jong gedronken te worden.

Wijn van de albariño past goed bij fruits de mer, sushi, sashimi en gazpacho.

Laatst bijgewerkt 28-01-2015