Zweeds rabat betekenis & definitie

Een rabat is een plank die aan de onderkant is voorzien van een groef en aan de bovenkant van een geschulpte rand. Hierdoor is het makkelijk om rabatdelen in elkaar te schuiven.

Rabatdelen worden meestal voor (horizontale) buitenbetimmeringen aangewend van tuinafscheidingen, schuren of tuinhuisjes. De vorm van de geschulpte rand zorgt dat (regen)water niet tussen de planken blijft 'hangen' waardoor het product duurzaam blijft. In plaats van rabatdelen kunnen ook gewone planken dakpansgewijs (gepotdekseld) worden aangebracht. Een bijzondere vorm hiervan is het zogeheten Zweeds rabat; hierbij zijn de potdekselplanken aan de onderkant dikker dan de bovenkant, en voorzien van een sponning.

Bij Zweeds rabat kopen is het belangrijk om te kijken waar het vandaan komt. Er betaat ook Zweeds rabat van Composiet. Dit ziet eruit als echt hout, maar bestaat uit een mengeling van natuurlijke, FSC-gecertificeerde houtvezels en hoogwaardige recyclede high density polymeren. Deze rabat soort is bijna geheel onderhoudsvrij, goed bestand tegen vocht en verkleurt bijna niet. Zweeds rabat worden ook wel potdekselplanken of vlotplanken genoemd.