Zwarte zwaan betekenis & definitie

De zwarte zwaan, cygnus atratus in het Latijn, is een opvallende watervogel met een zwart verenkleed, een rozerode snavel en grijze poten. Het mannetje is meestal iets groter dan het vrouwtje.

De grootste van de vier veren van de zwarte zwaan heet de slagpen. De zwarte zwaan komt van nature voor in Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea. Hij trekt graag rond dus verblijft niet altijd op een en dezelfde plek. In Europa is hij meestal in parken te vinden. Van alle soorten zwanen heeft de zwarte zwaan de langste hals, die ten opzichte van de totale lichaamslengte meer dan de helft zo lang is. Het mannetje en het vrouwtje hebben vrijwel hetzelfde uiterlijk, de verschillen zijn dat het vrouwtje dus in lengte kleiner is en dat zij een dunnere hals heeft. De zwarte zwaan broedt het hele jaar door en legt tussen de vier en acht eieren per keer. Na een broedperiode van 35 tot 38 dagen komen de eieren uit. De zwanenkuikens kunnen zich na twee tot drie jaar voortplanten.

Gepubliceerd op 08-04-2015