Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 05-05-2023

DEA

betekenis & definitie

De DEA is de Amerikaanse overheidsinstantie die zich bezighoudt met het bestrijden van drugshandel in binnen- en buitenland. DEA staat voor Drug Enforcement Administration. Het is belast met het handhaven van de Controlled Substances Act uit 1970. Het werd opgericht tijdens het presidentschap van Richard Nixon.

De DEA valt in Amerika onder het ministerie van Justitie. Het is opgericht op 1 juli 1973 en heeft rond de 11.000 medewerkers, waarvan 5.000 rechercheurs en 800 ‘’intelligence analysts’’. De DEA heeft kantoren in 62 landen. Het hoofdkantoor stond oorspronkelijk in Washington maar is later verhuisd naar het nabijgelegen Arlington County in Virginia en staat tegenover het Pentagon. Het geschatte jaarlijkse budget ligt rond de 2 miljard dollar.

De DEA heeft een eigen opleidingscentrum, de DEA Academy, gelegen op de basis van de Amerikaanse marine in Quantico, Virginia. Hier is ook de FBI Academy. Het selectieproces is zeer streng. Daarnaast staat het worden van een DEA agent bekend als een zeer zwaar proces.

De DEA heeft bevoegdheden in zowel binnen- als buitenland. Binnen de Verenigde Staten werkt het nauw samen met de FBI, de Federal Bureau of Investigation.

In Nederland heeft de DEA geen jurisdictie. Toch is duidelijk geworden dat de DEA weldegelijk operaties uitvoert op Nederlandse bodem. Omdat in het Amerikaans recht het schenden van soevereiniteit van een ander land niet onherroepelijk leidt tot uitsluiting van het bewijs dat daardoor verkregen is, kan iemand toch veroordeeld worden met bewijs dat door de DEA in Nederland verzameld is. In 2003 werd duidelijk dat de Nederlandse overheid samenwerkt met de DEA. Deze samenwerking, oorspronkelijk gestart onder de kop ‘’terrorismebestrijding’’, heeft met name tot doel om de handel in xtc aan te pakken. Dit leidde onder andere tot de veroordeling van Henk Rommy, alias ‘’de Zwarte Cobra’’.