Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Rassemblement wallon (rw)

betekenis & definitie

Belg. politieke partij. Vanaf 1980 werd het RW geplaagd door veel interne verdeeldheid.

Deze was voornamelijk van ideologische en communautaire aard. Wel poogde de partij de rangen te sluiten door zich rond bepaalde actuele problemen duidelijk op te stellen. Zo werd in jan. 1981 door het partijbestuur een oproep gedaan om te komen tot een ronde-tafelconferentie over het Waalse staal. Toenadering tussen het FDF en het RW werd op 17.1.1981 in Namen goedgekeurd, maar bleek eveneens een bron van interne conflicten. Ook de verhouding tot het FDF was trouwens niet zonder problemen. Wel werd in het kader van het FDF/RW-front tijdens de presentatie van de brochure La Wallonië et Bruxelles vous parlent (mei 1981) gekozen voor een samengaan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De sociaal-economische problemen kwamen echter niet aan de orde. Zo werd niet ingegaan op de problemen inzake het staal omdat de RW-voorstellen niet door het FDF onderschreven konden worden. In okt. 1981 werd niettemin besloten tot het samengaan met het FDF bij verkiezingen. Dat veroorzaakte meteen de definitieve breuk. Enkele vooraanstaande partijleden verlieten de partij en stichtten het Rassemblement populaire wallon (RPW).Deze ontwikkeling moest het RW duur betalen.

Bij de parlementsverkiezingen van 8.11.1981 verloor het twee van de vier kamerzetels. Deze afstraffing kwam de partij in 1982 niet te boven. Bovendien werd het FDF/RW-front steeds minder hecht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van

10.10.1982 werd het RW ZO goed als van de politieke kaart geveegd. Wel konden door het samengaan met andere partijen, zoals in Luik met de PS en het RPW (RPSW), een aantal gemeenteraadszetels worden binnengehaald, maar van een noemenswaardige politieke invloed kon moeilijk worden gesproken. De partij nam samen met het FDF deel aan de Europese verkiezingen van 1984, maar behaalde geen zetels.