Aardnet - 1) Een in den grond uitgespreid metalen net, vroeger wel gebezigd om bij de electrocultuur de plantenwortels op een zeker potentiaal te brengen.
2) Een bundel metaaldraden, die, uitgespreid in de bovenste vervuilde en derhalve goed geleidende aardlaag, de electrische verbinding met de aarde vormen, (zie AARDVERBINDING). Waar de bliksemafleider gevaarloos en zeer snel groote electriciteitshoeveelheden moet kunnen afvoeren, is het noodzakelijk, dat de oppervlakte, waarop de aanraking met de aarde geschiedt, zoo groot mogelijk zij. Het oppervlak van een aardplaat van 1 M2 oppervlak bij 5 m.M. dikte is 2,02 M2 en zulk een plaat weegt 44.5 K.G. Hetzelfde gewicht aan koperdraad van 5 m.M. middellijn, geeft een lengte van ongeveer 275 M. met een oppervlak van 4,32 M2 of meer dan dubbel zoo groot! Snijdt men deze 275 M. in 10 gelijke stukken en legt men ze, vanuit één punt waaiersgewijs uitgespreid, midden in sleuven van 20 c.M. breedte, die 20 c.M. hoog aangevuld worden met sintels, cokesgruis of dergelijke vochtaantrekkende en electriciteit geleidende stoffen, dan stijgt de werkzame oppervlakte van dit a. tot cc. 220 M2 of het honderdvoudige bedrag van de oorspronkelijke aardplaat, waardoor de overgangsweerstand onder gelijke omstandigheden tot op een honderdste teruggebracht wordt.
Op hooge zuivere zandgronden verdient het aanbeveling aan de uiteinden van het net hier en daar diep in den grond gedreven gaspijpen te verbinden, waardoor de overgangsweerstand zelfs onder die ongunstige omstandigheden kan dalen tot 1 & 2 Ω.
De draden van het net, dat 60 à 70 c.M. diep ingegraven wordt, worden vereenigd in een klemkoppeling waaraan door middel van een schroefkoppeling de aardleiding verbonden wordt.