o. (-men), diagram waarin voor een bepaald vliegtuig tijdens een stationaire symmetrische vlucht, bij een gegeven vliegtuiggewicht W en op een zekere vlieghoogte h, het door de voortstuwingsinstallatie geleverd, beschikbaar vermogen Pa alsmede het voor het daarbij uitvoeren van een horizontale vlucht benodigd vermogen (Pr)h, als functie van de vliegsnelheid V zijn uitgezet.
Is Pa = (P,)h, dan vliegt het vliegtuig horizontaal. Indien Pa daarin het kruisvermogen van de voortstuwingsinstallatie voorstelt, dan vindt men bij punt 4 de kruissnelheid.
Is Pa > (Pr)h, dan kan het verschil Pa - (Pr)h = Pc worden gebruikt om te stijgen. Pc, het stijgvermogen, is gelijk aan het produkt van het vliegtuiggewicht W en de stijgsnelheid C. Door bij de verschillende vliegsnelheden V het verschil tussen Pa, en (Pr)h op te meten en de aldus gevonden waarden voor Pc door W te delen, vindt men de bij die vliegsnelheden behorende stijgsnelheden C. Deze worden meestal als functie van V eveneens in het vliegtuigprestatiediagram uitgezet. De maximale stijgsnelheid Cmax wordt gevonden bij punt 5 van deze kromme en komt overeen met de grootste afstand (5) tussen de Paen de (Pr)h-kromme.
De punten 1, 2 en 3 op de (Pr)h-kromme corresponderen met de punten 1, 2 en 3 van de bij het desbetreffende vliegtuig behorende vliegtuigpolaire (zie inzet afb. 1). Punt 1: kleinst mogelijke vliegsnelheid Vmin, op de vliegtuigpolaire bij (CL)max; Punt 2: minimaal benodigd vermogen in horizontale vlucht, op de vliegtuigpolaire bij het maximale daalgetal (CL3/CD2)max; het brandstofverbruik per uur is dan het laagst (duurrecords). Punt 3: de verhouding benodigd vermogen (Pr)h tot vliegsnelheid V is het kleinst, op de vliegtuigpolaire bij het maximale glijgetal (CL/CD)max; het brandstofverbruik per kilometer is dan het laagst (afstandsrecords).
Afbeelding 2 toont voor hetzelfde vliegtuig het vliegtuigprestatiediagram voor verschillende vlieghoogten. Het betreft hier een vliegtuig met zuigermotor en luchtschroef, waarbij het beschikbaar motorvermogen met toenemende hoogte sterk afneemt. Zowel de absolute als de praktische hoogtegrens van het vliegtuig kan uit dit diagram gemakkelijk worden afgelezen.
In plaats van het beschikbaar vermogen Pa en het benodigd vermogen (Pr)h kunnen in het vliegtuigprestatiediagram ook de trekkracht resp. de stuwkracht, T en de weerstand in horizontale vlucht Db als functie van de vliegsnelheid V worden uitgezet. Dit geschiedt in het bijzonder bij vliegtuigprestatiediagrammen voor straalvliegtuigen, omdat van straalmotoren het verloop van de stuwkracht T met de vliegsnelheid V een bekend gegeven is.