Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Testament

betekenis & definitie

[Lat.], o. (-en),

1. (ook: uiterste wilsbeschikking), beschikking waarbij iemand verklaart wat na zijn dood moet geschieden, uiterste wil: openbaar -, getekend door erflater, notaris en twee getuigen; hij mag zijn testament wel maken,hij verkeert in levensgevaar;
2. (oneig.) geschrift of overgeleverde gedachten die iemand nalaat als samenvatting van zijn opvattingen: een politiek testament;
3. verbond (alleen in de ben. Oude en Nieuwe Testament).

Het testament is een hoogst persoonlijke rechtshandeling. Niet alleen het vermaken van goederen kan de inhoud van een uiterste wilsbeschikking zijn, ook een kwijtschelding, een herroeping van een vroeger testament, het onterven van iemand, de benoeming van een executeur-testamentair, een bewindvoerder of een testamentaire voogd, het oprichten van een stichting (dit laatste kan echter alleen bij een openbaar testament). De uiterste wilsbeschikking van vermogensrechtelijke aard (-making) wordt onderscheiden in erfstelling (making van de gehele of een evenredig deel van de nalatenschap; erfgenaam), legaat en last. Om een testament te kunnen maken moet men de leeftijd van ten minste 18 jaar hebben bereikt, in het bezit zijn van zijn verstandelijke vermogens en niet wegens geestelijke stoornis onder curatele zijn gesteld. Dwang en bedrog maken een testament nietig. In het algemeen is men volledig vrij in het bepalen van de inhoud en de persoon te wiens behoeve men het testament wil maken (zgn. testeervrijheid).

Bepaalde personen kunnen echter niet bevoordeeld worden, b.v. de arts die de erflater heeft behandeld gedurende de ziekte waaraan hij overleden is en de notaris die het openbaar testament heeft verleden. Evenmin mag inbreuk gemaakt worden op het wettelijk erfdeel. Een uiterste wilsbeschikking waarbij de nalatenschap of een deel daarvan of een legaat onvervreemdbaar wordt verklaard, wordt voor niet geschreven gehouden. Een fidei-commis is in het algemeen verboden. Een uiterste wilsbeschikking kan steeds worden herroepen. Zij kan slechts gemaakt worden bij notariële akte of bij geheim testament.

In het internationaal privaatrecht geldt het beginsel dat een internationaal testament als geldig moet worden erkend wanneer dat maar even mogelijk is, d.w.z. zodra het maar voldoet aan de geldigheidsvereisten gesteld door een van de bij het testament betrokken rechtsstelsels.