v., sedert 1941 een stroming in het christendom die meent dat de hedendaagse prediking de heilsboodschap van het NT onverkort en ongerept dient te handhaven, zonder daarbij de mythische trekken van het nieuwtestamentische wereldbeeld als voorwerp van geloof te behouden.
De term ontmythologisering stamt van de Duitse theoloog R.Bultmann, die stelt dat de boodschap van de NT in een mythische vorm gebracht is, waardoor zij voor de moderne mens onverstaanbaar is. Ontmythologisering van het NT is dan niet anders dan het uitzuiveren van alle mythologische voorstellingen als onzuivere bestanddelen van het christelijk geloof. Deze mythologische voorstellingen moeten daarbij zeker niet geloochend of teruggewezen worden, maar geïnterpreteerd in existentiële zin, en wel zó, dat door alle mythische inkleding heen de existentiële boodschap van Gods handelen in Christus ook door de moderne mens kan gehoord worden. Dit programma van ontmythologisering heeft, zowel in Duitsland als elders, scherpe bestrijding gevonden, maar is als zodanig karakteristiek voor een brede stroming van m.n. de moderne protestantse theologie. De theologie heeft overigens altijd al onderscheid gemaakt tussen de eigenlijke boodschap (kerygma) en de aan tijd en wereldbeeld gebonden verwoording.
LITT. K.Jaspers en R.Bultmann, Die Frage der Entmythologisierung (1954); E.Fuchs, Programm der Entmythologisierung (3e dr. 1967); J.N.Sevenster, Bultmanniana (1969).