Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

meel

betekenis & definitie

o. (g. mv.), het poedervormig produkt, verkregen door vermaling van de vruchten van tarwe, rogge, haver, gerst, maïs of zaden van peulvruchten, zonder dat daarbij de schildelen en kiemen zijn verwijderd: een baal meel .

In de tarwemaalderij spreekt men van ongebuild (niet gezeefd) meel. Als alle bestanddelen van de korrel aanwezig zijn in het meel mag de benaming volkorenmeel gevoerd worden. Indien de kiemen en zemeldelen verwijderd zijn, spreekt men van bloem of gebuild (gezeefd) meel. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de broodbakkerij in de richting van de tarwemeelsoorten ten koste van tarwebloem. Voornamelijk gezondheidsaspecten liggen hieraan ten grondslag; tarwemeel bevat nl. meer nutriënten en ruwvezel, wat het maagdarmkanaal stimuleert. Het produkt, verkregen door vermaling van dezelfde grondstoffen, al of niet na verwijdering van schildelen en kiemen tot grovere stukjes, noemt men (gries)meel.

Maïsgries wordt toegepast in de brouwerij. Maïsmeel gaat voornamelijk naar de veevoederindustrie en in ontbijtprodukten. Roggemeel vindt toepassing in de roggebroodindustrie. Soms wordt ook bij niet-plantaardige produkten van meel gesproken, b.v. gipsmeel.