Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-06-2019

Buffel

betekenis & definitie

m. (-s),

1. soort rund ;
2. (fig.) onbeschofte kerel, vlegel, lomperd, het is een van een kerel; wat een buffel!;
3. (o.) grove wollen stof, hetzelfde als of verward met duffel; (ook) jas van die stof (dan m.).

De buffel (Bubalus bubalis) is een groot wild rund (zie runderen) uit India en Nepal, in de gedomesticeerde vorm is de waterbuffel beter bekend; als huisdier verbreid in Zuid-Azië en elders; hier en daar weer verwilderd, b.v. in Australië. De wilde buffel, in India arni genoemd, is een bewoner van moerassige gebieden. Schouderhoogte: 1,7-2 m; spanwijdte van de hoorns: 2,75 m. De buffel is een dunbehaard donker rund met grote, afgeplatte en naar achteren gebogen hoorns. Het is een weerbaar dier, dat zeer agressief kan zijn, en dat niet bevreesd is voor tijgers. Hoewel waterbuffels, in Indonesië bekend als karbouwen, over het algemeen gedweeë runderen zijn, tonen zij bij gelegenheid hun wilde aard.

Verhalen van bescherming van herdersjongens tegen tijgers berusten op waarheid. De wilde vorm is zeldzaam geworden door overbejaging, die mede een gevolg is van de bevolkingstoename. In enkele reservaten in Assam (India) komen buffels samen met de Indische neushoorn voor.

DIERENHOUDERHIJ

Als huisdier komt de buffel vooral voor in India en Pakistan (rivierbuffel), meestal voor de melk, en verder in geheel zuidelijk Azië, vooral in rijstgebieden (moerasbuffel), meestal voor trekdiensten. Waar buffel en rund samen voorkomen, wordt de buffel in hoofdzaak voor melk en vlees, het rund voor de arbeid gehouden. In kleinere aantallen komt de buffel ook voor in alle landen rondom de Middellandse Zee, behalve Frankrijk, en tevens in de Balkan. De buffel is laat rijp en de koe heeft een drachtigheidperiode van ca. 315 dagen. Het volwassen gewicht bedraagt 400600 kg; de melkproduktie 600-2000 kg per jaar (vetgehalte 6-7 %). De buffel is slecht bestand tegen felle zonnestraling en hoge temperaturen.

Het dier koelt zich bij voorkeur door gedurende enkele uren een bad te nemen. Werkbuffels worden om dezelfde reden vaak ’s nachts gebruikt. Aantallen: 120 mln., waarvan 50 % in India en Pakistan, 20 % in China. Het aantal neemt weinig toe en in verhouding tot het rund neemt het zelfs af.

LITT. E.Ross Cockrill, The husbandry and health of the domestic buffalo (1974).